Kadri Kosk

Allikas: Vikipeedia

Kadri Kosk (sündinud 16. aprillil 1980 Tallinnas) on eesti maalikunstnik ja pedagoog.

Tema naivistlikku ja värvikirevat loomingu läbivaks karakteriks on munakujulise peaga naisterahvad. Kunstnikku inspireerivad enim argised mured ja rõõmud, mustrid, ekletlilisus ning sõnamängud. Sõnamänge peetakse Kose teoste puhul ainulaadseks: maali pealkiri ja kunstiteos moodustavad alati mitmeti tõlgendatava terviku.

Lisaks maalimisele teeb kunstnik ka skulptuure ja installatsioone.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Kadri Kosk lõpetas 2007. aastal Tartu Ülikoolis inglise keele ja kirjanduse magistrantuuri ning täiendas end Eesti Kunstiakadeemias kunstiõpetaja lisaerialal. Ta on läbinud Pallase Tulevikustuudio. 2021. aasta seisuga õpib Kosk Tartu Ülikoolis kunsti- ja tehnoloogiaõpetuse suunal.

Ta on õpetanud 2005. – 2006. aastal Lähte Ühisgümnaasiumis, 2007.–2008. aastal Tartu Descartes'i Lütseumis ning 2009.–2018. aastal Tartu Raatuse Koolis inglise keelt. Kadri Kosk juhendas 2012. aastal Hugo Treffneri Gümnaasiumis draamaringi. 2015. aastast õpetab Kadri Kosk Tartu Raatuse Koolis kunstiõpetust ning 2018. aastast draamaõpetust. Ta on ka Tartu kunstiõpetajate ainesektsiooni juht.

Raatuse Koolis töötamise ajast saati on Kosk juhendanud draamaringi, mis on õpilastele esimesest kaheksanda klassini kohustuslik. Igal klassil on korra poolaastas käsil suurem projekt etenduse, sõnateatri või audiovisuaalse esituse näol.

2020. aasta distantsõppe ajal mõtles Kadri Kosk õpilastele avalikke ülesandeid, millest tuntuimaks sai ülesanne ,,Asjad minu kodus", mille käigus tuli kodus leiduvatest esemetest kompositsioon luua ning seda pildistada. Idee autor, ameerika fotograaf ja skulptor Barry Rosenthal, kelle lehele Kosk õpilasi inspiratsiooni saamiseks suunas, märkas Eestist pärit külastajate järsku tõusu ning soovis Kadri õpilastega veebi teel kohtuda. Kadri Kose veebilehel leiduvaid ülesandeid võtsid töösse kunstiõpetajad üle Eesti.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Kadri Kose maalid on värvikirevad, naivistliku alatooniga ning maal ja selle pealkiri moodustavad alati terviku. Oma töödes on kunstnik kasutanud ka segatehnikat, näiteks akrüül- ja teepakitehnikat või akrüül- ja aerosoolvärvitehnikat. Kunstniku teoseid võib näha Tartu linnapildis, Aparaaditehase toidujagamiskapil ning üheks märgatavaks kunstiteoseks võib pidada tema värvikirevat maja Kroonuaia tänaval. Tema majast on inspiratsiooni saanud huvilised on Kadri Kose maja üles leidnud ning palunud ka enda majale või kuurile värvikirevaid kaunistusi maalida. Tartut reklaamivad veebilehed ja trükised sisaldavad tihti Kadri Kose maja kui kunstiteost.

Alates 2015. aastast vedasid Kadri Kosk ja Mariana Jürimäe kunstirühmitust KAMA. Algselt salajane rühmitus sündis maalinäitusest, mis toimus Tartu Raatuse Koolis. KAMA nime all tegid kunstnikud ka šabloontehnikas tänavakunsti Sõpruse silla alla ning Maaülikooli lähistele. Kadri Kosk rakendab šabloontehnikat oma õpilastega ka kunstitundides. KAMA duo tänavakunsti on võimalik näha ka Tartu Oa tänava alguses.

2017. aastal toimus kohvikus Spargel Kadri Kose maalinäitus. 2021. aastal avas Kadri Kosk Aparaaditehases näituse "Puulane, kuulane ja muulane".

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Kadri Kosk on olnud abielus IT-ettevõtja Tanel Kosega, neil on kaks last. Tema elukaaslane on Heilo Aadla.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]