Köök

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib mitmel pool maailmas levinud toiduvalmistamise kohast; seriaali kohta vaata artiklit Köök (seriaal); Eesti ansambli kohta vaata artiklit Köök (ansambel)

20. sajandi alguse juugendstiilis köök

Köök on inimese eluruumides või nende läheduses, aga ka toitlustusasutustes toidu valmistamiseks ettenähtud paik. Köök võib olla spetsiaalne ruum, osa muust ruumist (nt elutoa kööginurk), eraldiseisev ehitis (suveköök) või paik (väliköök). Teisaldatava eluaseme (nt jurta) korral on ka köök teisaldatav.

Tänapäeval on Euroopas ja Ameerikas levinud eelkõige köök kui ruum või tuba, mis on varustatud vahenditega toidu hoiustamiseks, töötlemiseks, valmistamiseks ja serveerimiseks. Selliste vahendite hulka kuuluvad näiteks köögimööbel (kapid, lõikepinnad, kraanikausid), toidunõud (taldrikud, kausid, noad, kahvlid, lusikad, joogiklaasid, tassid, kruusid, kannud, vaagnad), köögiriistad (tainarull, kulp, konserviavaja) ja köögitehnika (külmkapp, pliit, praeahi, mikrolaineahi, ventilatsiooniseadmed, röster, mikser, köögikombain).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]