Julio Jurenito

Allikas: Vikipeedia

Julio Jurenito (vene keeles Необычайные похождения Хулио Хуренито и его учеников) on vene Nõukogude kirjaniku Ilja Ehrenburgi kirjutatud romaan, mis ilmus 1922. aastal. Romaanis on käsitletud illusioonideta 20. sajandi alguse Venemaa ja Euroopa ühiskondlikke ja kultuurilisi suundumusi.

Tegelased ja süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Peategelane on Julio Jurenito, kõrvaltegelasteks on tema jüngrid mister Cool, monsieur Delhaie, Karl Schmidt, Aleksei Tišin, Ercole Bambucci, Ilja Ehrenburg ja neeger Aisha.

Tegelaste eriskummalised seiklused toimuvad rahu, sõja ja revolutsiooni päevil Roomas, Mehhikos, Pariisis, Senegalis, Moskvas ja mujal. Julio Jurenito on Õpetaja, kel ei ole religioosseid kaanoneid, eetilisi tõekspidamisi ega filosoofilist süsteemi. Romaanis avaldab Õpetaja mitmesuguseid mõtteid malemängust, piipudest, surmast, armastusest, vabadusest, juudi rahvast ja paljust muust.

Ilja Ehrenburg: "Julio Jurenito õpetas olevikku vihkama, ja et see viha saaks tugev ja tuline, paotas ta meie ülihämmastunud pilgu ees suure paratamatu Homse ust. Nii mõnigi, kes nüüd tema tegudest kuuleb, ütleb, et ta oli lihtsalt provokaator.".[1]

Ilmumised eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

Viide[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Julio Jurenito". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. aprill 2021. Vaadatud 13. aprillil 2021.