John Fowles

Allikas: Vikipeedia
John Fowles
Sünniaeg 31. märts 1926
Surmaaeg 5. november 2005 (79-aastaselt)
Amet kirjanik, romaanikirjanik, esseist
Veebisait http://www.fowlesbooks.com/

John Fowles (31. märts 1926 Londoni lähedal Essexis5. november 2005 Lyme Regis, Dorset) oli inglise romaanikirjanik.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nooruse veetis koos ema ja nõbu Peggyga. Õppis Bedfordi erakoolis, Oxfordi ülikoolis prantsuse keelt ja saksa filoloogiat. Vihkas oma staatust – Briti noor edukas inimene – ja soovis tegelda pigem anarhismiga. Seetõttu alustas tööd õpetajana 1951. aastal Kreekas Spetsesi saarel Kreekas, oli inglise keele lektor Poitiers' Ülikoolis ja Anagyriou koolis.

Kreekas tutvus Elisabeth Christyga, kellega abiellus 1954. aastal. 1990. aastal suri Fowlesi abikaasa vähki.

1998. aastal abiellus Fowles Sarah Smithiga. John Fowles suri 2005. aastal Lyme Regises.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Lyme Regis

Esimene romaan, mida ta planeeris kirjutada, oli "Maag". Kuid enne “Maagi” kirjutamist ilmus “Liblikapüüdja”, millega teenis nii palju raha, et võis jätkata vabakutselise kirjanikuna.

1968. aastal kolis koos abikaasaga elama Lyme Regisesse, mille valis ka oma järgmise romaani "Prantsuse leitnandi tüdruk" sündmuspaigaks.

Oma teostes kasutab ta modernismi ja postmodernismi võtteid. Tema tööd on mõjutanud Jean-Paul Sartre'i, Albert Camus' ja teiste kirjandus. Keskse teemana kasutab kirjanik oma teostes üksikisiku vabaduse küsimust.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Muud[muuda | muuda lähteteksti]

Teose "Prantsuse leitnandi tüdruk" põhjal tehtud samanimeline film kandideeris ka Oscarile. Filmis mängisid peaosi Meryl Streep ja Jeremy Irons.