Jay-Z

Allikas: Vikipeedia
Jay-Z (2011)

Jay-Z (lavanimi Jay Z[1][2], kodanikunimi Shawn Corey Carter; sündinud 4. detsembril 1969 New Yorgis) on ameerika räppar, muusikaprodutsent ja näitleja, üks kõige edukamaid hiphopesinejaid.

Carter sündis neljalapselises peres. Ema Gloria Carter kasvatas lapsed ise üles pärast seda, kui isa pere maha jättis. Carter õppis Eli Whitney keskkoolis, kuni see suleti, ning seejärel George Westinghouse'i keskkoolis ja Kesk-Trentoni keskkoolis, aga ei lõpetanud kumbagi.

Juba väikesena näitas Carter üles huvi muusika vastu. Ta hakkas tegelema räppimisega ja kirjutas räpplauludele sõnu. Esialgu oli tema hüüdnimi Jazzy; hiljem arenes sellest välja tema praegune esinejanimi.

Ta on spordibaaride keti 40/40 Club ja korvpallimeeskonna Brooklyn Nets kaasomanik.

Album "Magna Carta Holy Grail" on 2013. aastal kõige edukam Internetist alla tõmmatud album. Ühe nädalaga kuulati seda 14 miljonit korda. Jay-Z möödus eelmisest rekordiomanikust Daft Punkist, kelle albumit tõmmati internetist alla ühe nädalaga 9,5 miljonit korda.[3]

Jay-Z on pälvinud hulgaliselt auhindu. 2013. aasta sügise seisuga on ta Grammy kandidaadiks nimetatud 51 korda ja võitnud neist 17. American Broadcasting Company väljaantava Ameerika muusikaauhinna kandidaadiks on ta nimetatud 7 korda ja pälvinud neist 3. CBS-i väljaantava Rahva valiku auhinna kandidaadiks on ta nimetatud 4 korda ja saanud neist 1. Rahvusvahelise Fonograafiatööstuse Föderatsiooni väljaantava Maailma muusikaauhinna kandidaadiks on ta nimetatud samuti 7 korda, võitnud veel ei ole. "Billboardi" väljaantava Billboardi muusikaauhinna kandidaadiks on ta nimetatud 16 korda ja pälvinud neist 2. Nickelodeoni väljaantava Laste valiku auhinna kandidaadiks on ta nimetatud 2 korda, mõlemal korral meeslaulja kategoorias, ja pälvinud neist esimese (2010. aastal). Samal aastal nimetati ta isegi näitekunsti auhinna Tony kandidaadiks muusikali kategoorias ("Fela!", Jay-Z oli selle Nigeeria muusikust Fela Kutist rääkiva lavastuse produtsent), aga ei võitnud.

Eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

Beyoncé ja Jay-Z (2009)

Jay-Z on abielus laulja Beyoncé Knowlesiga, kes on temast 12 aastat noorem. Nende koostöö algas 2002, kui Beyoncé oli tüdrukutebändi Destiny's Child liige. Beyoncé esines Jay-Z laulus "03 Bonnie & Clyde", mis oli Beyoncé esimene sooloesinemine videos. Jay-Z esines ka Beyoncé debüütalbumi "Dangerously in Love" kahel palal, sealhulgas Billboardi edetabeli tippu tõusnud singlil "Crazy in Love".

Nad ei aruta oma suhet avalikult. Nad käisid ka kohtamas ajakirjanduse eest poolsalaja. Nad abiellusid 4. aprillil 2008, aga avalikuks tegid selle alles 22. aprillil. Oma 5 miljonit USA dollarit maksvat abielusõrmust näitas Beyoncé avalikult alles 5. septembril 2008.

28. augustil 2011 MTV videomuusika auhindade jagamisel teatas Beyoncé, et on rase. Twitteri kasutajad säutsusid sellest üheainsa sekundi jooksul 8868 korda, püstitades sellega Guinnessi rekordi. Järgmise nädala jooksul oli Google'i kõige otsitum väljend "Beyonce pregnant".

Laps sündis 7. jaanuaril 2012 ja sai nimeks Blue Ivy Carter. 9. jaanuaril avaldas Jay-Z lapsele pühendatud laulu "Glory", mis kohe jõudis Billboardi edetabelisse. Laulu lõpp sisaldas lapse häält ja ta oli ka korralikult laulu esitajana üles antud. Seetõttu on Blue Ivy Carter kõigi aegade noorim isik, kes on jõudnud Billboardi edetabelisse.

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Jay-Z loobus sidekriipsust, elu24, 18. juuli 2013
  2. "Jay Z officially drops the hyphen from his name". NME.com. IPC Media Entertainment Network. Vaadatud 18. juuli 2013.
  3. Jay-Z uus album purustas Spotifys rekordi, Menu, 17. juuli 2013