Hochschwab

Allikas: Vikipeedia
Hochschwab
Hochschwabi tipp päikeseloojangul
Hochschwabi tipp päikeseloojangul
Kõrgus 2277 m
Asukoht Steiermargi liidumaa, Austria
Ahelik, mäestik Hochschwabi mäed
Koordinaadid 47° 37′ 5″ N, 15° 8′ 32″ E
Hochschwab (Austria)
Hochschwab

Hochschwab on mägi Austrias Ülem-Steiermargis. See on kõrgeim tipp Hochschwabi mäestikus.

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Hochschwabi tipp on tasane, kaljude ja rohuga kaetud kuppel, millele saab hõlpsasti ronida Schiestlhausist (2153 m) kirdesse umbes poole tunniga läbi läänepoolse platoo (Biwakschachtel Fleischerhütte). Schiestlhausile saab läheneda Seewiesenist (974 m) Steirischer Seebergi jalamil Seetali oru kaudu, Untere Dullwitzist Voisthaler Hütteni, Obere Dullwitzi ja Graf-Meran-Steigini, samuti põhjast, Weichselbodenist Salza orus.

Hochschwabi eksponaat on selle võimas lõunakülg, mille laius on peaaegu 2 km ja mis tõuseb kuni 300 m kõrgusele Trawiesi sadulast ning Trawiestali (edas) ja Obere Dullwitzi (kagus) orgudest, mis selles punktis kohtuvad. Lõunapoolsel küljel on igas raskusastmes ronimisrajad.

1988. aasta Hochschwabi tragöödia[muuda | muuda lähteteksti]

1988. aasta novembri alguses toimus Hochschwabil alpinismitragöödia, mille päästeoperatsioonist sai seni suurim Steiermargi mäepäästeteenistuse otsinguoperatsioon. Seitsmemeheline rühm oli 2000 m kõrgusel 2 päeva ja ööd tormide ja jäise temperatuuri lõksus. Pärast 150 alpisandarmi ja mäepäästetöötaja ning viie helikopteri lähetamist leiti, et viis seltskonnast on surnud ja ülejäänud kaks jäid raskete vigastustega ellu.