Hitleri-tervitus

Allikas: Vikipeedia
Naislendur Hanna Reitsch andmas Hitleri-tervitust

Hitleri-tervitus ehk Saksa tervitus (saksa keeles Hitlergruß) oli natsionaalsotsialistlikul Saksamaal kasutusel olnud tervitusviis. See oli levinud Adolf Hitleri lähiringkondades, kõrgeid väliskülalisi vastu võttes ja sõjalistes organisatsioonides, aga ka elanikkonna seas. Hitleri-tervitus koosnes parema käe ettesirutamisest ja hüüdest "Heil Hitler!" ('Elagu Hitler!'), "Heil, mein Führer" ('Elagu minu Juht!') või "Sieg heil!" ('Elagu võit!').

Ühe allika kohaselt oli Joseph Goebbels see, kes juurutas parteis ja rahva seas tervituse "Heil Hitler!" (Delaforce 2010:134.[1]). Teise allika kohaselt öelnud Hitler: "Mina olen füürer! Ma kehtestan tervituse "Heil Hitler!"[2]

Hitleri-tervitus oli osa Adolf Hitleri isikukultusest, kuid oli kasutusel juba tavalise tervitusviisina Saksa Riigi natsionaalsotsialistlikes ringkondades. Hitler olevat tervituseks eeskuju võtnud Itaalia diktaatori Benito Mussolini pealt, kes omakorda tuletas oma tervituse Rooma tervitusest.

Selle tervitusega tervitasid SS-lased ka kõrgeid väliskülalisi. Nii kasutasid seda 29. septembril 1938 Müncheni kokkuleppe allkirjastamisele NSDAP peakorterisse Pruuni Majja saabunud Neville Chamberlaini, Édouard Daladier'd ja Benito Mussolinit tervitanud SS-lased[3][4].

Tsiviilisikutele oli tervitus vabatahtlik, kuid sõjaväelastele kohustuslik (pärast ebaõnnestunud atentaati Hitlerile 20. juulil 1944 kaotati Wehrmachtis tavaline sõjaväeline tervitus ja asendati Hitleri-tervitusega).

Hiljem on tervitust hakatud nimetama ka "fašistlikuks tervituseks"[5] ja "natsitervituseks".

Hitleri-tervituse kasutamine on tänapäeval kriminaalkorras karistatav Saksamaal (ka sõnadeta tervitus; §§ 86, 86a) [6], Austrias, Tšehhis ja osaliselt Rootsis[viide?].

Seda kasutavad tänapäeval peamiselt neonatsid.

Karikatuuridel[muuda | muuda lähteteksti]

Herbert Marxen: "Wollt ihr den totalen Krieg?", u 1945

Tolleaegne karikaturist Herbert Marxen on avaldanud tervitusteemalise karikatuuri.

Anekdootides[muuda | muuda lähteteksti]

Ühes anekdoodis küsitakse: "Miks puhkab füüreri vasak käsi Hitleri-tervituse ajal alati püksiaugul? Vastus: "See kaitseb töötut!" (Leutheusser 2003:175[7]).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]