Hengsberg

Allikas: Vikipeedia
Hengsberg

Vapp

Pindala 17,8 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1445 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 52′ N, 15° 27′ E
Asend Leibnitzi ringkonnas
Hengsberg (Austria)
Hengsberg

Hengsberg on vald (Gemeinde) Austrias Steiermargi liidumaal Leibnitzi ringkonnas.

Hengsberg asub Grazist lõuna pool Buchkogeli jalamil.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene ajalooline sissekanne pärineb 892. aastast (Hengistburg/Hengistfeldon), mis tähendab "Hengisti linnus".

Hengsbergi peetakse vana "Hengistburgi" kõige tõenäolisemaks asukohaks. Hengistburg oli varakeskaegse niinimetatud Kärnteni margi keskus. See oli samal ajal tänapäevase Steiermargi liidumaa süda. Hengistburgi täpne asukoht on endiselt Steiermargi varase ajaloo üks peamisi küsimusi. Linnus hävitati 1053. aastal ungarlaste poolt. Teiste võimalike asukohtade hulka kuuluvad Graz, St. Margarethen bei Lebring, Wildoni linnusemägi, samuti St. Lorenzen am Hengsberg. Kuid on mitmeid olulisi argumente, et "castrum Heingist" asus Hengsbergis.

1045. aastal annetas kuningas Heinrich III Gottfriedsi markkrahvkonnas ja Sausali metsas asuva kuningliku domeeni Leitersdorf an der Laßnitz peapiiskop Balduinile (predium quale visi sumus Liutoldasdorf habere, in comitatu Gotefridi marchionis et foresto Susel iuxta litus Losnicae fluminis situm). Mõisakorra kaotamine toimus 1848. aastal. Sel ajal tekkis vald autonoomse organina. See oli 1850. aastal. Pärast Austria annekteerimist 1938. aastal kuulus vald "Reichsgau Steiermarki" koosseisu. Aastatel 1945–1955 kuulus see Suurbritannia okupatsioonitsooni Austrias.

Hengsbergi piirkonna ajaloolised kaardid
"Hengstberg": Josephinici mõõdistus, u 1790.
Franzisco-Josephinici mõõdistus, u 1910.

Religioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Hengsberg oli algne kihelkond umbes 9. sajandi esimesest poolest, seejärel emakihelkond alates umbes 13. sajandist koos Wundschuh', Wildoni, Predingi, Langi ja Sankt Margaretheni kihelkonnaga. Hengsbergi kihelkond hõlmab nüüd kõiki Hengsbergi valla külasid ning ka Lichendorfi küla Weitendorfi vallas ja Lambergi küla Zwaring-Pölsi vallas.

Pärast protestantliku kalmistu rajamist ja kellatorniga surnud maja ehitamist rajati protestantlik kabel Christus-Kirchleins ja pühitseti sisse 5. juunil 1933.

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

USV Hengsberg: Hengsbergis on üks ametlik jalgpalliklubi. Selle asutasid 1968. aastal endine president Hans Oswald ja sektsiooni juht Anton Thomann.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]