Heateo tööpäev

Allikas: Vikipeedia

Heateo tööpäev on õpilasi, koole, kogukonda ja ettevõtteid hõlmav heategevuslik haridusinnovaatiline ettevõtmine, mille käigus töötavad koolinoored kooli mineku asemel ühe päeva vabatahtlikuna kohalikes ettevõtetes, kodus või kogukonnas.

Algatus sai 1961. aastal alguse Rootsist ning sellega on liitunud hulk riike, nende seas Taani, Soome, Saksamaa, Itaalia, Belgia, Norra, Eesti ja Ameerika Ühendriigid.

Heateo tööpäeval kaasa lööva noore tööpäev kestab ligikaudu neli tundi ning heategevusse annetatava töötasu saab ettevõte ise määrata. Algatusega kogutakse raha mitmesuguste projektide tarbeks, tavaliselt on need seotud kooli ja õppimisega ning nendega püütakse edendada laste õiguste kaitsmist ÜRO lapse õiguste konventsioonist lähtudes. Ettevõtmise kaudu saab panna end töökohtadel proovile ning samas abistada neid, kes ennast ise abistada ei suuda.[1]

Õpilased, koolid ja ettevõtted saavad ühiselt valida meelepärase annetamise suuna. Oma panuse saab anda:[2]

  • laste hariduse toetamisse;
  • sanitaartingimuste parandamisse;
  • koolide infotehnoloogilisse toetamisse;
  • negatiivsete keskkonnamõjude ennetamisse;
  • sõja- ja konfliktipiirkondades meditsiini- ja toiduabisse.

Tänapäeval tegutsevad mitmes riigis heateo tööpäeva komisjonid, mille kaudu on kergem programmiga liituda.

Heateo tööpäeva algatus on pälvinud ka kriitikat. Sellele on ette heidetud suuri kulusid ja halba koostööpartnerite valikut.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nn Põhjamaade päevatöö liikumine sai alguse 1961. aastal Rootsist mälestamaks ÜRO peasekretäri Dag Hammarskjöldi, kes oli samal aastal lennuõnnetuses hukkunud. Kuulsa rahu eest võitleja ja ülemaailmse vastutuse eestkõneleja meenutamiseks viidi läbi korjandus „En dag för Dag“ (tõlkes „Üks päev Dagi eest“): õpilased töötasid ühe päeva ettevõtetes ja mujal neile sobivatel töökohtadel ning teenitud rahaga toetati arengumaid.

Korjanduse suupärasemaks nimetuseks kujunes peagi Dagsverke („päevatöö“) ning algatusega liitunud Soomes kõlalt sarnane Taksvärkki. Nüüdseks lööb Soomes algatuses igal aastal kaasa sadu koole ning näiteks 2013. aasta sügiseks oli korjandusega kogutud juba 65 000 eurot Guatemala tänavalaste toetamise projektile.[3]

Heateo tööpäev Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis korraldati heateo tööpäeva esimest korda 2014. aastal MTÜ Mondo eestvedamisel. Katseprojektis osales neli kooli: Vanalinna Hariduskolleegium, Valga Gümnaasium, Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasium ja Jüri Gümnaasium ning neli ettevõtet. Järgmisel aastal võttis osa juba 15 kooli ja 10 ettevõtet. Teenitud tulu suunatakse Mondo partnerriikidesse abivajajatele: Ukrainasse, Afganistani, Ghanasse, Keeniasse, Ugandasse, Jeemenisse ja Birmasse.[4]

Heateo tööpäeva komisjonid riigiti[muuda | muuda lähteteksti]

Taani[muuda | muuda lähteteksti]

Taanis asutati riiklik komisjon 1984. aastal. Selles osalevate vabatahtlike töötasu annetatakse kolmanda maailma riikidele. Taani õpilaste seas pole see programm enam eriti populaarne.

Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen lõi heateo tööpäevale alternatiivse algatuse – heateo koolipäeva, kui ta oli noorteorganisatsiooni eesistuja 1988. aastal.

Soome[muuda | muuda lähteteksti]

Soome riiklik komisjon kannab nime Taksvärkki ry. Selle 1967. aastast tegutseva valitsusvälise organisatsiooni ülesandeks on elatustaseme parandamine ja laste inimõiguste edendamine arengumaades, samas pakub see Soome koolides tasuta õppematerjale. Heateo tööpäeva patroon on Soome president ja poliitik Tarja Halonen. 2018/19. aastal toetatakse algatuse kaudu Sambia noori.[5]

Saksamaa[muuda | muuda lähteteksti]

Saksamaal koordineerib heateo tööpäeva ühe suurema organisatsioonina Schüler Helfen Leben (tõlkes „õpilased abistavad elu“), mis asutati 1992. aastal.[6] Aastate kestel on programmis osalenud üle miljoni õpilase ja teenitud rohkem kui 20 miljonit eurot. See organisatsioon toetab peamiselt Balkani riike. Ühenduse heateopäev patroon on poliitik Angela Merkel.

Teine heateo tööpäeva koordineerimisega tegelev organisatsioon on Aktion Tagwerk, mis aitab Aafrika laste eluolu parandada.[7]

Itaalia[muuda | muuda lähteteksti]

Itaalias koordineerib heateo tööpäeva kaks organisatsiooni: komisjon Operation Daywork[8], mis asutati Taani abiga; ning Social Day[9].

Holland[muuda | muuda lähteteksti]

Hollandis asutati komisjon koostöös Taaniga. Programm kannab seal nime One Day’s Work.

Belgia[muuda | muuda lähteteksti]

Belgia riiklik komitee kannab nime Zuiddag ning see asutati koostöös Norraga 2006. aastal.

Norra[muuda | muuda lähteteksti]

Norra heateo tööpäeva operasjon dagsverk’i korraldab 1964. aastast Norra tudengiõiguste organisatsioon Elevorganisasjonen. Algatuse kaudu on toetatud paljusid arengumaid Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas.[10]

Rootsi[muuda | muuda lähteteksti]

Rootsi on heateo tööpäeva programmi algataja. Alates 1962. aastast juhib sealset komisjoni õpilasorganisatsioon Sveriges Elevråds Centralorganiastion (SECO).

Ameerika Ühendriigid[muuda | muuda lähteteksti]

Ameerika Ühendriikide komitee kannab nime Operation Day’s Work ja see asutati aastal 1999. Algatuse kaudu on toetatud lähiriike, nagu Haiti ja El Salvador, aga ka Bangladeshi, Vietnami, Nepali, Etioopiat ning Sierra Leonet.

Teine algatusega liitunud ettevõtmine on Schools for Schools, mille koordineerija on mittetulundusühing Invisible Children Inc.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "HeaTeoTöö päev". MTÜ Mondo koduleht. Originaali arhiivikoopia seisuga 15. oktoober 2017. Vaadatud 23. oktoobril 2019.
  2. "5 annetusvaldkonda". MTÜ Mondo koduleht. Vaadatud 23. oktoober 2019.
  3. "HTT päeva ajalugu". MTÜ Mondo koduleht. Originaali arhiivikoopia seisuga 15. oktoober 2017. Vaadatud 23. oktoober 2019.
  4. "HeaTeoTöö päev". MTÜ Mondo koduleht. Originaali arhiivikoopia seisuga 7. mai 2019. Vaadatud 23. oktoobril 2019.
  5. "Taksvärkki ry". Taksvärkki ry koduleht. Vaadatud 23. oktoobril 2019.
  6. "Sozialer tag. Mach doch". Algatuse Schüler Helfen Lieben koduleht. Vaadatud 23. oktoobril 2019.
  7. "Aktion Tagwerk". Aktion Tagwerki koduleht. Vaadatud 23. oktoobril 2019.
  8. "Operation Daywork". Operation Dayworki koduleht. Vaadatud 23. oktoober 2019.
  9. "Social Day: è cittadinanza attiva". Social Day koduleht. Originaali arhiivikoopia seisuga 23. oktoober 2019. Vaadatud 23. oktoobril 2019.
  10. "Hva er OD?". Operasjon dagsverki koduleht. Vaadatud 23. oktoobril 2019.