Hasartmängud internetis

Allikas: Vikipeedia

Hasartmängud internetis on internetipõhised reaalajas toimivad hasartmängud, mis peamiselt hõlmavad veebiikasiinosid (ehk internetikasiino), kaardimänge ja kihlveopanustamist. Internetis toimuvaid hasartmänge võib nimetada kaughasartmängudeks, sest mängija võtab osa võrguühendusega varustatud elektroonilise seadme vahendusel.[1]

Internetis mängitavate hasartmängude legitiimsuse kohta on seatud palju kahtlusi. Aususe ja kindluse tagamiseks kasutavad litsentseeritud veebikasiinod erapooletuid kasiinotarkvarasid, mida haldavad mainekad virtuaalsetele hasartmängudele spetsialiseerunud firmad. Neist tuntumad on Microgaming, Playtech, NetEnt, BetSoft.[viide?]

Esimesed hasartmängud jõudsid internetti 1990ndate keskel.[2]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hasartmängud muutusid internetis populaarseks aastal 1994, kui Antigua ja Barbuda sõlmis vabakaubanduslepingu, mille käigus kaotati piirangud internetikasiinodele ja nende tegevus legaliseeriti. Esimene toimiv mängutarkvara loodi veidi enne leppega liitumist, mis kuulus küberfirmale Microgaming.[2] Tänapäeval on Microgaming üks juhtivatest hasartmängusüsteemide arendajatest maailmas.

1990ndate internetipõhised hasartmängud olid algelised, võrreldes praeguse tehnoloogiaga, kuid kogusid kiiresti populaarsust. Esialgu suhtuti mängudesse eelarvamusega, et netikasiinode toimingud võivad olla mõjutatud kolmandate isikute poolt. Sellele vaatamata huvi kasvas massiliselt ning 1997. aasta lõpuks spekuleeriti, et tegutsevaid kasiinosid on kuni 200. Tegelik hulk ületas ootusi ja 1998. aastal eksisteeris juba umbes 700, reaalse raha ning eri valuutadega tegelevat veebikasiinot. Millenniumi lõpul hinnati valdkonna väärtuseks ligikaudu 2,2 miljardit USA dollarit.[2]

2003. aastal ilmusid esimesed reaalajas diileritega (reaalne inimene, kes jagab kaarte) internetikasiinod. Uuenduse kontseptsiooni autoriks oli tarkvarafirma Playtech.[3] Samal aastal toimus pokkeriturniir "World Series of Poker" (WSOP). Võitjaks osutus Chris Moneymaker, kes oli varem pokkerit mänginud vaid internetis – oma esimese live-mänguga teenis mees 2,5 miljoni dollari suuruse summa.[4] Enneolematu võit äratas miljonites inimestes, kellel varasemad kokkupuuted hasartmängudega puudusid, huvi pokkeri vastu. Seetõttu lisandus populaarsust koguvatesse internetikasiinodesse arvukalt uusi mängijaid, sest inimesed lootsid pokkerit mängides chrismoneymakerlikult rikastuda.

Aastal 2011 legaliseeris New Jersey osariik hasartmängud internetis, mis tekitas inimestes veelgi suuremat huvi õnnemängude vastu. Mitmes osariigis kaotatud keeldude tõttu suurenes märkimisväärselt väiksemates internetiseadmetes mängivate inimeste hulk. Elektroonilised seadmednutitelefon ja tahvelarvuti – muutsid mängurluse globaalseks ja kõigile kättesaadavaks.[3] Hasartmängudest sai tavaline meelelahutuslik tegevus.

Mängutüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Hasartmängude liikumine internetti on kaasa toonud muutused inimeste mängueelistustes. Tehnoloogia areng pakub mängijale järjest uusi võimalusi valida just endale sobiv õnnemäng. Klassikalise kaardimängu või mänguautomaatide kõrvale on lisandunud muid alternatiive.

Virtuaalselt mängitakse hasartmänge üldjuhul mõnes internetikasiinos. Iga veebikasiino pakub mitut tüüpi mänge, millest populaarsemad on loterii, Blackjack, pokker, rulett ja spordipanuste tegemine.

Veebikasiinode vahel valides tuleb arvestada nende mängupoliitikaga – võidušansid, väljamaksete suurused, boonused ja panustamisvõimalused võivad erineda sõltuvalt internetikasiino kehtestatud reeglitest.

Loterii[muuda | muuda lähteteksti]

Tavapärase riikliku loterii asemel võimaldavad virtuaalsed kasiinod interneti vahendusel osa võtta paljudest teistest lotodest üle maailma.

Blackjack[muuda | muuda lähteteksti]

Blackjack on internetikasiinode kõige populaarsem kaardimäng. Klassikalises Blackjackis mängitakse diileri ehk kasiino vastu. Mängus võib osaleda korraga mitu inimest.

Pokker[muuda | muuda lähteteksti]

Veebipokker ehk online-pokker on üks levinumaid meelelahutusmänge. Tõenäoliselt kõige populaarsem pokkeri liik on Texas Hold'em.

Rulett[muuda | muuda lähteteksti]

Virtuaalne rulett toimib samadel põhimõtetel nagu päris kasiinoski. Panuste tegemiseks on palju võimalusi ning nüüdisaegne graafika muudab ruletiketta keerutamise eriti realistlikuks.

Ruletis võitmine on täiesti juhuslik, olenemata mängija strateegiast.

Spordiennustus[muuda | muuda lähteteksti]

Spordiennustus on üks populaarsemaid hasartmänguliike internetis. Panuseid on võimalik teha paljudel spordialadel ja erinevate tingimustega keskkondades.

Spordiennustamine koosneb neljast osast: ennustaja, mäng, panus ja ennustuskeskkond. Ennustaja püüab oma arvamusele ja koefitsientidele tuginedes ette näha sporditulemust ning panustab sellele raha. Mängu lõppedes selgub, kas ennustaja arvamus oli täpne või mitte. Erinevalt teistest õnnemängudest sõltub panustamise edukus spordivaldkonnas ennustajast – spordiala, mängijate ja spetsiifiliste nüansside hea tundmine annab teiste kihlveos osalejate ees eelise.

Sisse- ja väljamaksed[muuda | muuda lähteteksti]

Internetis panuste tegemiseks tuleb mängijakontole raha kanda. Veebikasiinod pakuvad laialdaselt võimalusi mugavaks ja kiireks raha liigutamiseks. Kõige sagedamini kasutatakse ülekanneteks krediitkaarte, internetipanku või e-rahakotte.

Võidetud summade väljamakse sooritamiseks on valida samade viiside vahel nagu deposiitmaksete puhul. Sularahas internetikasiinod tavaliselt võite ei väljasta. Kõige lihtsam viis on ülekanne otse mängija krediitkaardile või pangakontole, kuid võib tekkida probleem, et teatud pangad selliseid makseid ei aktsepteeri. Siis on võimalik kasutada e-rahakotte (näiteks PayPal), et võit ikkagi kätte saada ning hiljem oma pangakontole edasi kanda.

Sisse- ja väljamaksete tingimused sõltuvad kasutatava internetikasiino poolt kehtestatud reeglitest – mõned kasiinod võivad ülekandeid maksustada või kehtestada makstavale summale piiranguid (näiteks limiidid võitude rahaks tegemisel).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Vabariigi Valitsus (15.10.2008). "hasartmänguseadus". RT I 2008, 47, 261. Riigi Teataja. Vaadatud 26.10.2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 Spectrum Gaming Group (04.10.2008). "Internet Gambling Developments in International Jurisdictions: Insights for Indian Nations" (PDF) (inglise). Originaali (pdf) arhiivikoopia seisuga 24. märts 2012. Vaadatud 26.10.2017.
  3. 3,0 3,1 Teadmata. "The New Frontier for Gambling" (inglise). Vaadatud 27.10.2017.
  4. Veebilehekülg Chrismoneymaker.com. "About Chris Moneymaker" (inglise). Vaadatud 07.11.2017.