Halogeenlamp

Allikas: Vikipeedia
MR-tüüpi halogeenlambid (vasakult paremale): 120 V reflektorlamp sokliga GU10, 12 V lamp MR16, 12 V lamp MR11

Halogeenlamp on hõõglamp, mille täitegaasile on lisatud halogeenide rühma kuuluvat keemilist elementi (enamasti joodi), et oleks võimalik tõsta hõõgniidi temperatuuri. Hõõgniidilt aurustunud volfram ühineb siis kolvis volframjodiidiks, mille aurustumistemperatuur on palju madalam kui volframil. Kui kolvi temperatuur on kõrgem kui jodiidi aurustumistemperatuur, siis ei saa volfram sadestuda kolvi sisepinnale, vaid jääb kolbi auruna. Kõrgel temperatuuril toimuvate keemiliste ühinemis- ja lagunemisprotsesside tulemusena hõõgniidi aurustumine lakkab – niipalju kui hõõgniidist volframi aatomeid eraldub, samapalju sadestub neid tagasi hõõgniidile. Et niisugune protsess stabiilselt toimuks, peab kolvi temperatuur olema vähemalt 300 °C.

Halogeenlampide eelised hõõglampide ees:

  • hõõgniidi kõrgema temperatuuri (2800‒3100 K) tõttu kuni 50 % suurem valgusviljakus ja kõrgem värvitemperatuur (valgema tooniga valgus);
  • ühesugune valgusvoog kogu tööea kestel (tavalise hõõglambi valgus nõrgeneb vähehaaval, sest hõõgniidist aurustuv volfram sadestub tumeda kihina klaaskolvi sisepinnal);
  • eluiga on kaks korda pikem;
  • väiksemad mõõtmed.

Halogeenlampe toodetakse pingetele 6 V, 12 V, 24 V, 120 V ja 230 V ja võimsuste vahemikus 5–2000 W. Halogeenlampe on mitmesuguse kuju ja sokliga, sealhulgas ka tavalise keeresokliga E27; neid kasutatakse nii ruumide valgustamiseks kui ka autode esilaternates.

Halogeenlambi pind tuleb hoida puhas. Iga pinnasaaste võib kahjustada kuuma kvartsklaasist kolbi. Näiteks sõrmejäljega jäävad klaasile rasva- jm jäägid, nii et need kohad klaasil kuumenevad rohkem ja kvartskolb võib mõraneda. Seetõttu tuleb hoiduda kvartslampi palja käega puudutamast. Saastunud pinnaga lamp tuleb enne kasutamist nt alkoholiga puhastada ja seejärel kindlasti kuivatada.

Halogeenlambid kuuluvad energiasäästlikumate lampidega asendamisele nagu tavalised hõõglambid. Pikemaks tähtajaks jäävad kasutusele madalapingelised (12-voldised) halogeenlambid. Samuti ei puuduta hõõglampide keeld eriotstarbelisi lampe (külmikutes, praeahjudes).