Gyantse kumbum

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Gyantse Kumbum.)

Gyantse kumbum (tiibeti keeles Rgyang-rtse) on tempel-stuupa (kumbum) Tiibetis Gyantses.

Gyantse asub Lhasast 254 km kaugusel, merepinnast 3977 meetri kõrgusel nn Sõpruse Trassi ehk maantee ääres, mis ühendab omavahel Nepali pealinna Kathmandud ja Tiibeti pealinna Lhasat.

Seda Tiibeti suurimat tempelstuupat (ka Bodhi-stuupa) võib pidada tähelepanuväärseks arhitektuuri tõttu.

Stuupa asub Gyantse Dzongi mäe jalamil ja rajati 1268. aastal kohalike valitsejate poolt. Dzong tähendab kindlust.

Gyantse kumbumi ehitust alustati 1412. aastal ja see valmis 10 aastat hiljem.

Tempel-stuupa (täpsem oleks öelda tempel-stuupa-mandala) esimese korruse pindala on 2200 ruutmeetrit. Stuupa viis alumist korrust on jagatud paljudeks ruumideks, mis on täidetud 3000 skulptuuriga, seintele on maalitud 10 000 budistliku süžeega pilti. Öeldakse, et see sisaldab 100 000 püha kujutist, sellest ka nimetus kumbum. Templi seintele on maalitud budad, bodhisattvad, vadžrad, dharmakuningad, Songtsen Gampo, Trisong Detsen, arhatid, mungad jne. Stuupa sisemuses on 73 templit ja 27 529 jumaluse kujutist.

Ehitist nimetatakse ka stuupade müriaadiks, sest selles on 108 püha väravat ehk ust. Suures 20 m läbimõõduga silindrikujulises osas on kaks korrust, igal neist asub 4 suurt templit. Kõige kohal on 13 kooniliselt ahenevat rõngast, mis sümboliseerivad Brahma 13 taevast. See on iseloomulik element kõigi stuupade puhul.

Gyantse kumbumi tempel-stuupa on arhitektuuriline mandala. Olles ehitatud vertikaalteljele stuupa sümboolikat järgides, on selle funktsioon kehastada budistlikku maailmamudelit.

Tempel-stuupa kuulub Palkhor-chöde (Dpal-hkhor chos-sde) kloostrikompleksi juurde. Klooster asutati 1427. aastal esimese pantšen-laama poolt. Palkhor-chödes on asunud kolme koolkonna – sakja, geluk, kagyu – mungad.

Gyantse asub Nyang-chu orus, mis viib välja suuruselt teise Tiibeti linna Shigatseni, kus asub gelukpa tähtsamate kloostrite hulka kuuluv Tashilhunpo klooster.

1903. aastal saabus Briti impeeriumi kolonel Francis Younghusband Gyantsesse Tiibetit okupeerima. Temaga oli kaasas väidetavalt 4000 koormajakki, 10 000 teenrit kahuritega ja 1000 sõdurit. Lahingus Gyantse pärast purustas ta poole Tiibeti armeest, kes püüdis inglaste hästirelvastatud okupatsiooniüksuse vastu sõdida amulettide ja pühapiltide abil, kuna puudusid kaasaegsed relvad ja varustus. Neist lahinguist on siiani säilinud kuulijäljed templi seintel.

Francis Younghusband vallutas kiirelt Gyantse Dzongi ja liikus edasi Lhasa peale. XIII dalai-laama põgenes kohe Mongooliasse, kui Younghusband seadis oma kahurid ja sõdurid Potala palee ette rivisse. Mõned Francis Younghusbandi Lhasa sõjalise ekspeditsiooni liikmed kirjutasid oma päevikusse ja arvatavasti uskusid ise seda surmani, et Lhasa elanikud tervitasid neid rõõmuga, sest neid võeti vastu suure käteplaksutamisega. Tiibetlased plaksutasid küll, kui Briti impeeriumi okupatsiooniväed Pühasse Linna sisse marssisid, kuid inglased lihtsalt ei teadnud, et Tiibetis ei näita käteplaksutamine heakskiitu ega sõbralikku vastuvõttu, vaid seda kasutatakse kurjade vaimude ja deemonite eemalepeletamiseks.


Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]