Katmandu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kathmandu)
Katmandu

[ katmand'u ]
nepali काठमाडौं Kāṭhmāḍauṁ


Elanikke 845 767 (2021)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 27° 43′ N, 85° 19′ E
Katmandu (Nepal)
Katmandu

Katmandu on Nepali pealinn ja suurim linn. Ta asub Katmandu orus Bagmati jõe ääres 1300 m kõrgusel merepinnast. Katmandu orus asuvas kolmiklinnas (Katmandu, Patan ja Bhaktapur koos linnalähipiirkondadega) elab poolteist miljonit inimest.

Linna nimi pärineb sanskriti sõnadest "Kaasth Mandap". Esimene sõna tähendab puitu ja teine ilusat katet või vaipa. Linn oli vanasti[viide?] täis puitehitisi ja templeid, nii et maapind tundus olevat puiduga kaetud.

Legendi järgi asutas linna Gupta dünastiasse kuuluv kuningas Gun Kamdev aastal 723. Ent arheoloogiliste uuringute põhjal oli Katmandu org asustatud juba 9. sajandil eKr. Piirkonna vanim linn on Patan, kus on samuti hulgaliselt arhitektuurimälestisi.

Linnas asub Nepali kuninga residents ning palju hinduistlikke ja budistlikke pühamuid. 1979. aastast alates kuulub Katmandu vanalinn UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Katmandu õhk on väga saastunud.

Elanikest moodustavad umbes 70% nepallased ning 30% Nepali vähemusrahvad: gurungid, nevarid, šerpad, limbud ja teised.

Alates hiljemalt 18. sajandist elab Katmandus hinduistlik puhtuse ja süütuse jumalanna Kumari. Ta kehastub alaealises tüdrukus, kes täiskasvanuks saades ümber valitakse. Kumari elab Durbari väljakul.

2015. aasta aprillis tabas Nepalit tugev maavärin magnituudiga 7,8, milles hukkus tuhandeid inimesi. Linna territoorium kerkis ligi meetri võrra ning sellega kaasnesid ulatuslikud purustused.[2]

5,6 km kaugusel Katmandu keskusest idakagus asub Tribhuvani rahvusvaheline lennujaam.


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]