Eva Cassidy

Allikas: Vikipeedia
Eva Cassidy
Sünninimi Eva Marie Cassidy
Sündinud 2. veebruar 1963
Washington
Surnud 2. november 1996
Päritolu Maryland, USA
Pill kitarr, klahvpillid
Tegev 1981–1996
Veebileht www.evacassidy.org

Eva Marie Cassidy (2. veebruar 19632. november 1996) oli ameerika poplaulja, tuntud oma mõjutuste poolt džässis, bluusis ja muudes muusikastiilides.

Eva Marie Cassidy avaldas oma esimese albumi 1992. aastal. Kui tema lugu "Over the Rainbow" sattus pooljuhuslikult ühe raadiojaama mängukavasse, saavutas see suure kuulsuse. 1996. aastal välja antud sooloalbum muutus 1999. aastal üleöö müügihitiks ning tema kuulsus kasvas postuumselt üle terve maailma. 2008. aastaks oli müüdud üle kaheksa miljoni plaadi.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Eva Marie Cassidy lapsepõlv möödus Washingtoni äärelinnas. Ta oli pere neljast lapsest kolmas; ema oli saksa ning isa iiri ja šoti juurtega. Juba lapsena tundis Eval huvi muusika ja kunsti vastu. Isa õpetas ta kitarri mängima ja esines ta perekondlikel sündmustel. Esimest korda tegi ta popmuusikaansamblis kaasa juba 11-aastaselt ning pärast seda osales veel mitmes ansamblis, jäämata kuhugi kauaks püsima.

1986. aastal oli Eva muusikuelus esimene suurem pöördepunkt, kui ta koolikaaslane David Lourim kaasas ta muusikaprojekti Method Actor. Stuudios kohtas ta Chris Biondot, kes aitas tal alustada oma karjääri sessioonilauljana ning tutvustas teda Al Dale'ile, kellest sai hiljem Eva mänedžer. 1990. aastal moodustati viieliikmeline Eva Cassidy band (Cassidy, Biondo, Lenny Williams, Keith Grimes ja Raice McLeod), mis sai Washingtonis üpris tuntuks. Kahe aasta pärast salvestati esimene album, mis sisaldas lugusid "Fever" ja "God bless the child" ning ka hilisemat Eva hitti "Over the rainbow".

Plaanis oli ka sooloalbumi väljaandmine, kuid see venis ning firma, kellega oli väljaandmisleping sõlmitud läks pankrotti Dale ja Biondo õhutasid lauljannat oma kontsertalbumit välja andma. See sai ka teoks, kuigi lauljanna ei jäänud oma toonase esitusega ise rahule. Eva Cassidy jõudis alustada ka tööd stuudioalbumi kallal, kuid suri enne selle valmimist. Album ilmus postuumselt 1997. aastal.

Haigus[muuda | muuda lähteteksti]

1996. aasta suve lõpus oli Eva Cassidy enesetunne halb, tal olid tugevad puusavalud. Tal diagnoositi kaugelearenenud melanoom. Eva Cassidy suri 1996. aasta 2. novembril 33-aastaselt.