The European Library

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Euroopa Raamatukogu)

The European Library ehk Euroopa Raamatukogu (ametlik lühend TEL) on veebipõhine teenus, mis võimaldab juurdepääsu Euroopa 47 rahvusraamatukogu digitaalsetele ja mittedigitaalsetele kogudele, ning teenusega liitunud raamatukogude konsortsium selle teenuse arendamiseks ja hooldamiseks.

38 teenusega liitunud raamatukogu andmekogud on Euroopa Raamatukogu portaali vahendusel otsitavad. Ülejäänud 9 rahvusraamatukogu ressurssidele on juurdepääs tagatud viitade kaudu.

Euroopa Raamatukogu igapäevast tegevust korraldab Hollandi Rahvusraamatukogu juures asuv Euroopa Raamatukogu Büroo, mida juhib Jill Cousins. Põhimõttelisi otsuseid langetab kõigi liikmete esindajaid koondav juhatus (executive board), mille esimees on alates märtsist 2007 Briti Raamatukogu direktor Lynne Brindley. Aseesimees oli märtsist 2007 septembrini 2008 Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor Tiiu Valm.

Märtsis 2007 otsustas Euroopa Raamatukogu juhatus, et edaspidi tuleb ka kõigis teenusega liitunud riikides kasutada teenuse kohta ametlikku ingliskeelset nimetust The European Library või sellest tuletatud lühendit TEL. Sellega tunnistati kõik tõlked, ka eestikeelne Euroopa Raamatukogu, mittesoovitatavateks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa Raamatukogule panid aluse 9 rahvusraamatukogu ja Euroopa Rahvusraamatukogude Direktorite Konverents (CENL, Conference of European National Librarians) projekti TEL (The European Library: Gate to Europe's Knowledge) raames aastatel 20012004. Projekti toetas Euroopa Komisjon 5. raamprogrammi IST-valdkonna vahenditest. Teenuse loomises osalesid Itaalia, Madalmaade, Portugali, Prantsusmaa, Saksamaa, Sloveenia, Soome, Suurbritannia ja Šveitsi rahvusraamatukogud.

Euroopa Raamatukogu teenus avati 17. märtsil 2005. Märtsist juunini 2005 oli teenus kasutatav ainult veebibrauseri Internet Explorer 6.0 abil. Alates juunist 2005 toetab teenus ka brausereid nagu Netscape, Mozilla ja Mozilla Firefox. Teised brauserid nagu Opera, Galeon ja Safari ei toeta veel Euroopa Raamatukogu portaali arhitektuuri.

2005. aastal liitusid lisaks asutajaliikmetele teenusega Austria, Horvaatia ja Serbia rahvusraamatukogud. Sügiseni 2005 juhtis Euroopa Raamatukogu juhtkomiteed Saksa Rahvusraamatukogu direktor Elisabeth Niggemann.

1. jaanuaril 2006 ühinesid Euroopa Raamatukoguga Eesti, Läti ja Taani rahvusraamatukogud, sama aasta 1. juulil Tšehhi ja Ungari rahvusraamatukogud. Sügisest 2006 on Euroopa Raamatukogu vahendusel otsitavad Küprose ja Leedu rahvusraamatukogude andmebaasid.

Euroopa Liidu uute liikmesriikide rahvusraamatukogud liitusid teenusega Euroopa Komisjoni 6. raamprogrammi projekti TEL-ME-MOR (The European Library: Modular Extensions for Mediating Online Resources) kaudu, mis kestis 1. veebruarist 2005 31. jaanuarini 2007.

Septembrist 2006 jaanuarini 2008 kestva ja Euroopa Komisjoni poolt kaasrahastatud projekti EDLproject raames ühinesid Euroopa Raamatukoguga veel üheksa riigi rahvusraamatukogud: Belgia, Hispaania, Iirimaa, Island, Kreeka, Liechtenstein, Luksemburg, Norra ja Rootsi.

Euroopa Raamatukogu teenuse arendamine jätkub. 3. märtsil 2006 teatas Euroopa Komisjon oma ametlikus pressiteates, et Euroopa Raamatukogust saab alus kavandatava Euroopa digitaalraamatukogu Europeana rajamisel, millega on tänaseks ühinenud ka Euroopa muuseumid ja arhiivid.

Euroopa Raamatukogu edasiseks arendamiseks mõeldud projekt TELplus algas 1. oktoobril 2007. Selles projektis osaleb 26 raamatukogu ja muud asutust; projekti keskseteks teemadeks on digiteeritud materjali tärktuvastamine, OAI-PMH andmevahetusstandardite rakendamine andmebaaside parema ühilduvuse tagamiseks Euroopa Raamatukogu keskregistriga ja Euroopa Raamatukogus sisalduvate kogude kirjelduste tõlkimine kõigi teenusega ühinenude riikide keeltesse.

Liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]