Etendusasutus

Allikas: Vikipeedia

Etendusasutus etendusasutuse seaduse tähenduses on asutus:

  1. kes regulaarselt korraldab autorite ning esitajate loomingu avalikke esitusi etenduste ja kontsertide näol;
  2. kes on töösuhtes loominguliste töötajatega;
  3. kellel on loominguline juht ja loomenõukogu;
  4. kes teavitab avalikkust etenduse või kontserdi toimumisest.[1]


Etendusasutus on veidi laiem mõiste kui teater, etendusasutus on ka näiteks festivale korraldav agentuur, kontserdisaal, tantsuagentuur.[2]

Suurem osa Eesti etendusasutustest on aasta ringi tegutsevad institutsionaalsed teatrid, kel on oma teatrimaja ja püsiv kaader. Riik toetab etendusasutusi nende omandivormist olenemata. Riigilt saavad tegevustoetust 26 teatrit.[3]

Etendusasutuste tegevust reguleerib Etendusasutuste seadus. Vastu võetud 11. juuni 2003.[1] Etendusasutuste tegevus kuulub kultuuri valdkonda, paigutudes peamiselt kaunite kunstide sekka , eeskätt etenduskunstide aladele. Eesti kuulub teatriskäikude arvu poolest Euroopa tippu. 2015. aastal käidi Eestis teatris ligi 1,2 miljonit korda. See on märkimisväärne, kui arvestada, et Eestis elab 1,3 miljonit inimest.

Eesti suurimad etendusasutused on Rahvusooper Estonia ja SA Teater Vanemuine.

Eestis on teater kui Etendusasutus piirkonniti hästi kättesaadav. Kõigil elanikel on võimalik ligikaudu 50 km raadiuses oma elukohast etenduskunstidest osa saada. Seda võimaldab nii teatrite paiknemine üle Eesti kui ka riiklik toetusprogramm "Teater maal".

Teatristatistikat kogub Eesti Teatri Agentuur. Regulaarset ülevaadet Eesti teatrikunstist annab Eesti teatri festival Draama (Kultuuriministeeriumi veebileht 2017 aprill).

Etendusasutusi ühendab ja nende huve teatrite esindajana ning kunstivaldkonna igakülgse arendajana kaitseb Eesti Etendusasutuste Liit (EETEAL).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Etendusasutuse seadus (lühend - EAS), Riigi Teataja, Avaldamismärge: RT I, 20.11.2014, 13
  2. Etendusasutuste Liit paneb teatrimaastiku õitsema juba 20. aastat, Eesti Päevaleht, 12. jaanuar 2011
  3. Etenduskunstid, Kultuuriministeerium, vaadatud 5. mai 2017