Ersa keele päev

Allikas: Vikipeedia

Ersa keele päev (vene keeles:День эрзянского языка; ersa keeles: Эрзянь Келень Чи) on ersa riiklik tähtpäev. Seda tähistati esimest korda 1993. aastal Anatoli Rjabovi Ersa keele Päästefondi mahitusel Saranskis. Praegu on selle tähtpäevaks 16. aprill, esimese Ersa keeleteadlase ja rahvusliku taassünni liikumise tegelase, ersa kirjakeele looja Anatoli Rjabovi sünniaastapäev. Anatoli Rjabov arreteeriti 1937. aastal süüdistatuna spioneerimises Soome ja Eesti kasuks. 23. mail 1938 mõistis NSV Liidu Ülemkohtu Väljasõidukolleegium Rjabovi surma mahalaskmise läbi. Tema hauda pole siiani leitud.

Praegusel ajal ei tähistata ersa keele päeva mitte ainult Mordvas, kus nii ersa kui ka vene ja mokša keel on ametlikud keeled, vaid ka teistes märkimisväärse ersa kogukonnaga piirkondades: Nižni Novgorod, Samara, Moskva, Tšeljabinsk ja Murmansk. Väljaspool Venemaad tähistatakse ersa keelepäeva ka Eestis (Fenno-Ugria Asutus, Ersa-Mokša Sõprade Selts ning ersa kultuuriselts "Sjatko")[1] ja Soomes. Moskvas on ürituste korraldajaks ROO Erzjan Vaigel ("Ersa hääl"), Peterburis ja Leningradi oblastis ersade liit "Ele". Kõigil Eestis ersa keele päeva puhul korraldatavatel üritustel on müügil ersa ja mokša pärimus- ja moodsa muusika CD-d ja kassetid ning traditsioonilised puuskulptuurid Taula küla meistritelt vendadelt Rjabovitelt. Peoõhtutel osalejatel on võimalik annetusega toetada ersakeelse raadiojaama asutamist.

Keelepäeva ajal toimuvad koolides ja lasteaedades  avatud teemakohased õppetunnid, mille raames tulevad külla kuulsad proosakirjanikud, luuletajad ja muud kultuuritegelased, samuti korraldatakse kontserte ja teatrietendusi. Ürituste eesmärk on tutvustada ersa keelt ja kirjandust ning muid rahvuslikke saavutusi. Hoonetesse, kus toimuvad ersa keelepäeva üritused on kombeks paigaldada suur Anatoli Pavlovitš Rjabovi portree, mille ümbrus kaunistatakse ersakeelsete kirjade, lillede ja riigilippudega. Ürituste ametlik osa algab lauluga "Tjuštja". Saranskis esitab seda laulu tavaliselt meeste ansambel Torama. Pärast esitust süüdatakse küünal – štatol. Küünla süütamise õigus antakse austatud ja tuntud inimesele, mille järel valitakse Ersa nõukogu vanemate eesistumise kandidaadid (ersa keeles Эрзянь атянь эзем).

Ersa keel[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka: Ersa keel

Ersa keel kuulub koos mokša keelega mordva keelte hulka, mis on lapi (saami) keelte järel lähimad läänemeresoome keeltele.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Ersa keele päev Eestis".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]