Halšany: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
49. rida: 49. rida:


[[Kategooria:Valgevene asulad]]
[[Kategooria:Valgevene asulad]]
[[Kategooria:Halšany]]

Redaktsioon: 29. oktoober 2014, kell 13:06

Halšany

valgevene Гальшаны Halšany
vene Гольшаны Golšanõ

Elanikke 1075 (2006)

Koordinaadid 54° 15′ N, 26° 1′ E
Halšany (Valgevene)
Halšany

Halšany (valgevene keeles Гальшаны, leedu keeles Alšėnai või Galšia, poola keeles Holszany) on agrolinnake (endine linn ja alev) Valgevenes Hrodna oblastis Ašmiany rajoonis, Halšany külanõukogu keskus. Asulas on 1075 elanikku (2006).

Halšany suurimaks vaatamisväärsuseks on XVII sajandil rajatud lossi varemed. Teised vaatamisväärsused on vanalinn, katoliku kirik ja klooster aastast 1616, XIX sajandil püstitatud veski ja õigeusu kirik aastast 1901.

Ajalugu

Halšany alguseks loetakse aastat 1280, mil sinna rajati kindlus. Kuni XVI sajandini valitses asulas kohalik valitsejasugu, neist tuntuim oli kuningas Jogaila abikaasa Olshanski Sofia, jagelloonide dünastia esiema.

Kas XIV sajandi lõpus või XV sajandi alguses sai Halšanyst linn. Asula oli kaubanduskeskus, ka valmistati seal kohalikust savist kahhelkive. Sinna ehitati katoliku kirik ja aastal 1536 ka õigeusu kirik. Lisaks neile hakkas seal tegutsema kalvinistide kogudus. Aastal 1618 ehitati uus katoliku kirik, samuti ka frantsisklaste klooster. Kloostri rajajaks olid asula uued omanikud Sapiehad, kelle valdusesse linn läks XVI sajandi keskel.

Lisaks kloostri avamisele ehitasid Sapiehad linna ka paberivabriku, mis tegutses XVII sajandi lõpuni. Nende tähtsaimaks panuseks Halšany asula arengusse oli aga Halšany loss.

XVIII sajandil oli asulal arvukalt erinevaid omanikke. Nende seas olid Kunceviczid, Masewiczid, Pacid. Aastast 1746 olid omanikeks Žabad.

Poola jagamisel läks Halšany Venemaa koosseisu aastal 1795. See tõi kaasa linna staatuse muutmise aleviks. Peale ülestõusu mahasurumist aastal 1832 sulgesid Vene võimud kloostri ja selle ruumidesse asus garnison. Erinevalt teistest alevitest ei peetud seal laatasid regulaarselt, ent tavaliselt siiski mitu korda aastas.

Kuni 1917. aastani oli Halšany Venemaa Keisririigi koosseisus, 19191939 kuulus Poolale. 19391991 kuulus Nőukogude Liidu koosseisu. Alevi staatuse kaotas asula aastal 2006.

Pilte

Välislingid