Propeller: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Suwa (arutelu | kaastöö)
28. rida: 28. rida:


[[Kategooria:Lennundus]]
[[Kategooria:Lennundus]]
[[Kategooria:Laevandus]]
[[Kategooria:Aerodünaamika]]


[[bjn:Cangkirik]]
[[bjn:Cangkirik]]

Redaktsioon: 26. jaanuar 2012, kell 12:37

 See artikkel räägib lennukipropellerist, ansambli kohta vaata artiklit Propeller (ansambel), laevaseadme kohta artiklit sõukruvi.

Propeller

Propeller (ladina keeles propellere 'edasi tõukama') on seade, mis muudab pöördemomendi tõmbejõuks, tavaliselt kahe (harva ka ühe) või enama laba pöörlemisel ümber keskse telje, voolavas keskonnas (vedelikud - kokkusurumatu keskkond ja gaasid - kokkusurutav keskkond).

Propellereid kasutatakse õhus liikumiseks (lendamisel): lennukid, helikopterid, hõljuklaevad, aerostaadid, aerosaanid jne.[1]

Helikopterit kandvat propellerit nimetatakse tiivikuks, kus pöörlevad labad tekitavad tõstejõudu vastavalt Bernoulli printsiibile, analoogselt lennuki tiivale.[1].

Laeva, tiiburlaeva, skutri ja allveelaeva liikuma panemiseks kasutatavat propellerit nimetatakse sõukruviks ehk laevakruviks.

Otstarbe järgi eristatakse kandvaid, tõmbavaid ja kombineeritud propellereid. Paigutuse järgi mootori suhtes eristatakse tõmbavaid ja tõukavaid propellereid. Konstruktsiooni järgi eristatakse muutumatu ja muutuva sammuga propellereid.[1]

Propelleri võimsusele seab piirid labaotste joonkiiruse lähenemine helikiirusele. Mootori täielikuma võimsuse ärakasutamiseks kasutatakse vastandsuundades pöörlevaid tandempropellereid ehk koaksiaalseid propellereid.[1]

Propellereid ehk impellereid kasutatakse ka turbiinides. Propellerturbiin on niisugune reaktiivhüdroturbiin, mille tööratta labad on kinnitatud püsival sammul.[1]

Lennunduses propellerile vajalik pöördemoment muutub võrdeliselt tema võlli pöörete arvuga ruuduga, võimsustarve aga võrdeliselt pöörete arvu kuubiga. Propelleri kasutegur sõltub nii lennuki kiirusest kui propelleri pöörete arvust. Propeller võib saavutada kasuteguri kuni 90%. Sel eesmärgil kasutatakse automaatset propellerilabade seadenurga muutmist ehk automaatse muutuvsammuga propellereid.

Ökonoomsuse poolest piirdub propelleri abil saavutatav kiirus kuni 700 km/h. Suurim kiirus, mis on puhtalt propelleri abil saavutatud, on 850 km/h. FAI registreeritud turbopropellerlennuki Tu-114 suurim kiirus 870 km/h on saavutatud osaliselt reaktiivmootori turbiini läbinud gaaside tõukejõu (alla 10%) arvel.

Vaata ka

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Tehnikaleksikon, lk. 393