Erdenet

Allikas: Vikipeedia
Erdenet

mongoli Эpдэнэт


Pindala 208 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 102 814 (2022)

Koordinaadid 49° 2′ N, 104° 3′ E
Erdenet (Mongoolia)
Erdenet
Erdenet

Erdenet (mongoli keeles Эрдэнэт 'aarete mägi') on linn Mongoolias, Orhoni aimaki keskus. Erdenet on elanike arvult Mongoolia teine linn.

Erdenet asub Mongoolia põhjaosas Bürengij ahelikus, mida põhjas ääristab Selenge ja lõunas Orhoni jõgi[1]. Ta jääb pealinnast Ulaanbaatarist linnulennult 240 km loodesse, kaugus põhjas olevast Venemaast on poole väiksem. Maanteed pidi on Ulaanbaatar 371 km kaugusel.

Erdenetis on mandriline kliima. Suved on pisut jahedamad kui Eestis, talved aga väga külmad. Kõige palavamad kuud on juuli (keskmiselt +15,5 °C) ja juuni (+14,1 °C), kõige külmemad on jaanuar (–17 °C) ja detsember (–14,7 °C). Aasta keskmine temperatuur on +0,1 °C.

Aasta keskmine sademete hulk on 341 mm. Kõige sademerikkamad kuud on juuli (91 mm) ja august (71 mm), kõige kuivemad jaanuar ja veebruar (2 mm).

Linn asutati 1975. aastal, et majutada vasekaevanduse töölisi. Ka tänapäeval on linna lähedal asuv maailma suuruselt neljas vasekaevandus linna suurim tööandja. 2006. aasta andmetel kaevandati Erdenetis aastas 22,23 miljonit tonni vasemaaki, millest toodeti 126 700 tonni vaske ja 1954 tonni molübdeeni. Kaevandus andis Mongoolia rahvuslikust kogutoodangust 13,5% ja kogutud maksudest 7%. Erdeneti Kaevanduskorporatsioon on Mongoolia-Venemaa ühisettevõte, millest Mongooliale kuulub 51% ja Venemaale 49%. Ettevõte annab Mongooliale enamuse selle välisvaluutast.

Linna tähtsust näitab asjaolu, et Erdeneti ümber on loodud eraldi Orhoni aimakk, mis on pindalalt Mongoolia väikseim aimakk[1].

Erdenetil on raudteeühendus. Transmongoolia raudteelt läheb Darhanist Erdenetti haruraudtee. Otse raudteeühendust pealinnaga ei ole: rongiga tuleks sõita Darhani kaudu, mis teeks terava kolmnurga. Venemaale Ulan-Udesse läheb raudtee seevastu üsna otsejoones.[1]

Erdenetis toodetakse veel ehitusmaterjale, toiduaineid ja vaipu ning töödeldakse puitu ja villa. Kaevanduse ja linna varustamiseks elektrienergiaga rajati 1988 kivisöel töötav Erdeneti soojuselektrijaam.

Erdeneti sõpruslinnad on Fairbanks USA-s Alaskal ja Ulan-Ude Venemaal Burjaatias.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]