Eesti teaduse biograafiline leksikon

Allikas: Vikipeedia

"Eesti teaduse biograafiline leksikon" (lühend ETBL) on teadusajalooline teatmeteos, kuhu on koondatud biograafilised andmed Eesti alal tegutsenud ja väliseesti teadlaste kohta.

Leksikoni koostas ja andis välja Teadusajaloo ja Teadusfilosoofia Eesti Ühendus. Karl Siilivase peatoimetamisel ilmusid Eesti Entsüklopeediakirjastuses paberil I ja II köide (2000 ja 2005). III ja IV köite peatoimetaja oli Jaak Aaviksoo, need köited avaldati 2013. aastal elektrooniliselt Balti Teadusajaloo ja Teadusfilosoofia Assotsiatsiooni (Baltic Association of the History and Philosophy of Science) kodulehel. Suure osa ETBLi artiklitest koostas ja toimetas Raul Juursoo. III köite sisu on hõlmatud ka eestikeelsesse Vikipeediasse.

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Ehkki teose 1. köite avaldamise järel 2000–2001 ilmunud retsensioonid olid valdavalt positiivsed, algatas ajalehes Sirp poleemika väliseesti ajaloolane Vello Helk, kes leksikoni teravalt kritiseeris. Muuhulgas heitis Helk ETBLile ette nõukogude repressioonide ebapiisavat kajastust, Rootsi väliseesti teadlaskonna nappi kaasamist, elulooliste andmete kogumist teadlastelt endilt (üleskutsed selleks ilmusid nii kodu- kui ka väliseesti ajakirjanduses[1]) ning pidas ebaõnnestunuks koostajate ja kaastööliste valikut.[2][3] Kunstiloolane Kaalu Kirme tõstis arvustuses esile "märgatavalt suuremat täpsust ja põhjalikkust eelmiste omalaadsetega võrreldes", kuid avaldas ka kahetsust andmete ja artikliautorite puuduse tõttu väljajäänud teadlaste üle, keda toimetuse hinnangul võis erialati olla 10–20%[4].

Toimetuse liikmed selgitasid retsensioonide vastustes omakorda täiendavalt leksikoni valikupõhimõtteid ja koostamistingimusi, muuhulgas rõhutades n-ö harrastusteadlaste olulisust ning selgitades, et tööjõu ja rahastuse nappuse tõttu tehti teadlik otsus mitte koondada kogu TTEÜ ja Entsüklopeediakirjastuse jõudu üldleksikonile, vaid tegelda paralleelselt erialaste biograafiliste leksikonide koostamisega. Kirjastuse soov kaasata ETBL biograafiliste leksikonide sarja, milles ilmusid ka nt EKABL, ESBL jts, tingis samuti TTEÜ algselt planeeritud pealkirja "Eesti teadlaste biograafiline leksikon" muutmise sarja teiste teostega sarnasele kujule "Eesti teaduse biograafiline leksikon" (mida kritiseeris Lauri Vaska).[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]