Eesti Intellektuaalomandi ja Tehnoloogiasiirde Keskus

Allikas: Vikipeedia

Eesti Intellektuaalomandi ja Tehnoloogiasiirde Keskus (EITK) on 2013. aasta jaanuari lõpus tegevust alustanud, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning Kaubandus-Tööstuskoja ühisel initsiatiivil loodud mittetulundusühing, mis osutas ettevõtetele suunatud intellektuaalomandit puudutavaid teenuseid (sh teostas endise Patendiinfo Keskuse tegevusi). MTÜ kustutati pärast 6 aastat tegutsemist (Kustutatud: 10.04.2019[1]). Ühingu ülesanded anti edasi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS).[2]

EITK viimane juht oli Kaupo Reede. Oma 6 eluaasta jooksul tegi EITK MTÜ käivet 1,38 miljonit eurot ning jäi lõppkokkuvõttes 74 757 euroga kasumisse. Parimatel päevadel oli ettevõttes tööl 3 inimest (aastal 2018) ning kõige edukam aasta oli selle firma jaoks 2017, mil jäädi kasumisse 50 334 euroga. Viimasel eluaastal oli firma tegevusalaks märgitud "Muu mujal liigitamata kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus". Ettevõtte juhatusse on eri aegadel kuulunud veel Tea Danilov, Merike Saks, Marika Popp, Mait Palts ja Sigrid Rajalo.[3]

Eelkõige nõustas EITK intellektuaalomandi õiguskaitse alal väikesi ja keskmise suurusega ettevõtteid. Keskus teostas erinevaid patendiuuringuid, kaubamärgi ja disainilahenduste otsinguid, aitamaks ettevõtjal teha õigeid otsuseid oma firma intellektuaalse vara loomisel ja arendamisel. Olemasoleva intellektuaalomandi portfelli hindamiseks osutas ettevõtjatele intellektuaalomandi kliiniku ning väärtuse hindamise teenust, mis olid olulised abivahendid investeeringute kaasamisel. Lisaks eelnevale sai ettevõtja EITK-s ka abi oma intellektuaalomandi kaitsestrateegia loomisel ja intellektuaalomandi kaasamisel äriplaani.

EITK raamatukogus saavad asjast huvitatud tutvuda intellektuaalomandi õiguskaitset käsitlevate raamatute ja ajakirjadega. Üksikleiutaja saab esmast nõu, kuhu ja kas pöörduda oma patenditaotlusega ning kuidas leida oma leiutisele kaasfinantseerimist.

Eesti Intellektuaalomandi ja Tehnoloogiasiirde Keskusel on kavas täiendada intellektuaalomandialaseid teenuseid autoriõiguse valdkonda kaasates.

Jätkatakse patentidega seotud innovatsiooni toetavate teenuste pakkumist klientidele nende äritegevuse edendamiseks. Tugiteenuseid pakutakse nii leiutamise algfaasis kui ka kommertsialiseerimise etapis.

EITK tegi koostööd Euroopa Patentameti (EPO) ja Ülemaailmse Intellektuaalomandi Organisatsiooniga (WIPO). Koostööprojektide eesmärgiks oli rahvuslike intellektuaalomandi organisatsioonide kompetentside arendamine parendamaks ettevõtetele ja eraisikutele pakutavate teenuste taset.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "e-krediidiinfo: EESTI INTELLEKTUAALOMANDI JA TEHNOLOOGIASIIRDE KESKUS MTÜ". www.e-krediidiinfo.ee/. Vaadatud 09.12.2020.
  2. Eva Johanna Mallene (11.07.2017 13:33). "Raadiouudised". www.err.ee/. Vaadatud 09.12.2020.
  3. Andmerobot (05.09.2020, 07:30). "EESTI INTELLEKTUAALOMANDI JA TEHNOLOOGIASIIRDE KESKUS MTÜ: Lõpulugu". scorestorybook.ee/. Vaadatud 09.12.2020.[alaline kõdulink]