Eesti Ameerika Fond

Allikas: Vikipeedia

Eesti Ameerika Fond (ametliku nimega Estonian American Fund for Economic Education, Inc.) asutati 1989. aasta detsembris Ameerikas Eesti abistamiseks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Organisatsioon registreeriti 22. jaanuaril 1990 Marylandis. Kuna tollal põhines USA ametlik poliitika Nõukogude Liidu jagamatusel ja lootusel, et perestroika reformid demokratiseerivad "kurjuse impeeriumi", tuli organisatsioonile valida nimi, mis oleks kõigile vastuvõetav. Tollal olid võtmesõnadeks haridus ja majandus. Niisiis sai nimeks Estonian American Fund for Economic Education, Inc., lühidalt Estonian American Fund, mida tunnustas maksudest vabastatud heategeva organisatsioonina nii Marylandi osariik kui ka föderaalvalitsus. Fondi asutavasse juhatusse kuulusid Ago Ambre, esimees ja fondi asutaja, dr Arvo Ederma, arstide nõukogu esimees, meditsiinialased projektid; Henn Liiv, abiesimees tegevuse kontrolli alal; Maya Paabo, abiesimees, administratsiooni alal; prof Toomas Palm, abiesimees, akadeemiliste programmide alal; Maie Golubjatnikov humanitaarabi alal, Oleg Golubjatnikov, abiesimees, meditsiinitehnika alal; Erik Puskar, laekur, Mark Ambre, sekretär; Haldi U. Svanberg, abiesimees. Regioonide esindajad: dr Endel Sepp, Kesk-Lääne osariigid; Bruno Laan, Lõuna-California; Leo Hannibal, Loodeosariigid.

Fondi põhikiri võimaldab laiahaardelist tegevust. Tegevuse alus on vabatahtlikkus ja avatus kõigile, kes soovivad anda ideid, näpunäiteid, majanduslikku toetust ja tööpanust. Fondi tegutseb projektipõhiselt. Projektis osalevad erialainimesed ja huvigrupid. Põhinõue on, et Eestis oleks projekti järgi vajadus. Projektil peab olema Eestis kvalifitseeritud partner, kelle tegevus on kontrollitav ja kes garanteerib ressursside korrektse kasutamise.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Fondi esimene projekt oli teadusliku kirjanduse saatmine Tartu Ülikoolile ja Tallinna Tehnikaülikoolile 1990. aasta kevadel. Samal aastal algas meditsiinitehnoloogia projekt, mille raames muretseti diagnostilist aparatuuri, sh kompuutertomograafid ja röntgenikabinetid. Samal ajal võimaldati asjakohast väljaõpet Eesti füüsikutele. Fondi initsiatiivil avanes tee Eesti statistika ja ökonoomia alal töötajatele USA valitsuse poolt korraldatud erialastele kursustele. Täitmaks suurt vajadust ravimite ja põetusvahendite järgi järelehooldeasutustes ning haiglates asus fond tegema koostööd abistamisorganisatsiooniga Direct Relief Inc., mis andis vahendid ja fond kattis saatmiskulud.

Stipendiumide väljastamisel on partneriks Tartu Ülikooli Sihtasutus, kes korraldab konkursse ja sõelub kandidaate. Hooldeasutuste, noorte- ja õpilaskodude granditaotlusi rahuldab fond vastavalt sellele, kuidas ressursid võimaldavad, eeldades taotluste kooskõlastust juhenditega. Fond arvestab oma toetajate soovidega. Näiteks arvestades Tiit Lehtmetsa huvi Eesti lähimineviku suhtes, rakendas fond tema päranduse KGB Kongide muuseumi asutamiseks Tartus. Eestipoolne panuseks olid kongide ruumid, kujundus ja sisustus, vabatahtlike kaastöö ja haldamine Tartu Linnamuuseumi filiaalina. Helmi Kiik tuli vastu MTÜ Elupuu taotlusele asutada õpilaskodu. Fond vahendab suurannetusi: Tallinna Lastehaigla, Tartu Ülikooli Sihtasutus ja Tartu Kristlik Noortekodu on näited suurannetajate eelistustest.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • eafund.org