Edgar Cayce

Allikas: Vikipeedia
Edgar Cayce oktoobris 1910, kui tema foto oli New York Timesi esilehel.

Edgar Cayce [k'eissi] (inglise keeles [ˈkeɪsiː]; 18. märts 1877 Kentucky osariik, Hopkinsville3. jaanuar 1945 Virginia osariik, Virginia Beach) oli USA meedium.

Ta andis transiseisundis vastuseid tervise, astroloogia, reinkarnatsiooni, Atlantise jt teistel teemadel. Praegu nimetatakse seda kanaldamiseks. Elu lõpus nimetati teda "magavaks prohvetiks". Temalt on inglise keeles ilmunud üle 300 köite materjali.

USA-s ja veel 25 riigis tegutseb Edgar Cayce'i Keskus (Edgar Cayce Center), mille peaorganisatsioon on Association for Research and Enlightenment (ARE) Virginia Beachis.

Algul töötas Cayce raamatukaupmehe ja fotograafina. Ta tahtis juba nooruses "aidata". Kliendid nimetasid talle haige nime, asukoha ja sünnikuupäeva. Ta heitis kohe diivanile, viis end transsi ja hakkas andma ütlusi, mis väidetavalt kirjeldasid haigust ja selle põhjusi täpselt ja sageli üllatavalt ning osutasid seejärel ravivõimalustele. Abiline kirjutas kõik üles, mida Cayce transis olles ütles. Kui haige transiseansi ajal suri, ütles Cayce väidetavalt tema surma hetkel: "Ma ei näe teda enam, ta on ära."

Cayce oli juba noorena väga usklik. Kui talle räägiti transis antud teadetest, mis tema religiooniga kokku ei sobinud, sattus ta segadusse.

Eluajal nimetati Caycet prohvetiks, müstikuks ja selgeltnägijaks. Tema visiitkaardil seisis psychic diagnostician ('parapsühholoogiline diagnostik'). Oma meediumikarjääri alguses vastas ta ainult küsimustele tervise ja haiguste kohta. Hiljem laienes temaatika eelmistele eludele ja karmale. Enda sõnul tahtis Cayce oma vastustega aidata abiküsijatel elada paremat elu. Peale selle kutsus ta üles tema ütlusi kontrollima, mitte võtma neid lõpliku tõena. Cayce pooldajad omistasid talle ka ennustamise, surnutega suhtlemise ja aura nägemise võimet.

Teemad ja ütlused[muuda | muuda lähteteksti]

Cayce viis 43 aasta jooksul 1901–1944 hinnanguliselt 25 000 kuni 30 000 korda transsi; oma vastuseid nimetas ta lugemisteks (readings). Kuni 1923. aastani jäi enamik vastuseid üles märkimata. Üles märgitud lugemisi on säilinud umbes 14 000. Cayce sõnul ei mäletanud ta pärast transiseanssi ütlusi, sest ta sai teavet alateadlikult ja see polnud tema teadvusele kättesaadav. Alates 1923. aastast kirjutas sekretär lugemised üles ja Cayce'i abikaasa Gertrude Evans juhatas istungeid.

Säilinud märkmete teemade seas on:

  • Inimkonna päritolu ja saatus
"Kõik hinged loodi alguses ja leiavad nüüd tee tagasi sinna, kust nad tulid." Cayce uskus, et hinged loodi teadlikena oma ühtsusest Jumalaga. Maa oma tuntud piiridega loodi tema arvates kohana sobivaks vaimseks kasvamiseks.
  • Reinkarnatsioon
Cayce õpetuse järgi on olemas reinkarnatsioon ja karma, mida kasutab armastav Jumal. Nende mõte ja otstarve on Cayce järgi, et me omandaksime teatud vaimsed õppetunnid. Peale selle oli ta seisukohal, et inimesed ei ole kunagi taassündinud loomadena ja seda ei juhtu ka tulevikus, sest loomadel ei ole tema järgi individuaalsust ja teadvust, vaid "grupihinged". Cayce töötas peale selle välja väga keerulise teesi Jumala ja hingede vahelisest organisatsioonist põhivajaduste täitmiseks hingede suhtes, keda mateeria üle kavaldab ja kes muutuvad mateeriast sõltuvaks, kuigi see ei olnud hinge eluruumi jaoks kavandatud. Cayce teesid sisaldavad ka teosoofilist õpetust vaimsest evolutsioonist.
Cayce uskus, et meie hinged või vähemalt meie hingede teisikud on oma erinevate inkarnatsioonide jooksul viibinud ka teistel planeetidel. Seda võttis ta põhjendusena, et planeedid ja nende asend inimese sünnihetkel mõjutavad inimest.
  • Jeesus ja Kristus
Uue Mõtte Liikumise järgi eristas Cayce Jeesust ja Kristus. Jeesus olevat tavaline hing, kes inkarneerus mitu korda (ja tegi palju vigu). Kristus on seisund, mille Jeesus saavutas ja mille poole ka meie peaksime püüdlema. Sellepärast nimetas Edgar Cayce Jeesust sageli meie vanemaks vennaks.
  • Jeesuse tundmatu elu
Cayce jutustas Jeesuse varasemast inkarnatsioonidest, kelle seas on Amilius Atlantiselt ja ka Piibli tegelased Aadam, Eenok, Melhisedek, Joosua ja Aasaf. Peale selle oli Jeesus tema järgi esseen, kes nooruses käis muu hulgas Indias sealseid usundeid tundma õppimas.
  • Keha, vaim ja hing
Cayce kasutas inimese konstitutsiooni kirjeldamiseks sageli neid kolme sõna või nende sünonüüme. "Hing on elu. Vaim on ehituse tellija. Füüsis on tulemus." See kontseptsioon ei rakendu ainult tervikule, vaid ka vaimsele elule.