Dawn Fraser

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Dawn Lorraine Fraser)
Dawn Fraser

Dawn Lorraine Fraser (sündinud 4. detsembril 1937 Sydneys) on Austraalia naisujuja, treener ja poliitik.

Dawn Fraser on neljakordne olümpiavõitja: 1956., 1960. ja 1964. aastal 100 meetri vabaujumises individuaalselt ning 1956. aastal 4×100 meetri vabaujumises Austraalia teatevõistkonna koosseisus.

Ta oli esimene naine, kes ujus 100 meetrit vabastiilis vähem kui ühe minutiga. 100 m vabaujumise maailmarekord oli Dawn Fraseri nimel 15 aastat (1956–1972).

Dawn Fraser sai tuntuks ka isepäisuse ja omapärase käitumise poolest. Tōkyō olümpiamängudel pahandas ta kõigepealt koondise juhte ja sponsoreid sellega, et keeldus avatseremoonial kandmast uut trikood, pidades seda vanast ebamugavamaks. Seejärel vahistati ta keisripalee lipuvardast olümpialipu varastamise eest. Pärast seda, kui ta vabandust palus, kinkis keiser Hirohito lipu talle ning süüdistust ei esitatud. Spordiliit määras talle kümneaastase võistluskeelu, mis tühistati 1968. aastal vahetult enne México olümpiamänge.

Pärast tippspordist loobumist töötas Dawn Fraser ujumistreenerina. Aastatel 19881991 oli ta Uus-Lõuna-Walesi parlamendi liige. Sydney olümpiamängudel oli ta üks neist, kes tõi olümpiatule staadionile.

2005. aastal osales ta Austraalia telesaatesarjas "Dancing with the Stars" ("Tantsud tähtedega").

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Olümpiamängudel[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Autobiograafia "Dawn. One Hell of a Life"

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]