Mine sisu juurde

Codex Beratinus

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib 6. sajandi purpurkäsikirjast. Samanimelise 9. sajandi purpurkäsikirja kohta vaata artiklit Minuskelkäsikiri 1143.

Codex Beratinus
Vasakul käsikirja faksiimile, paremal käsikirjaleht

Codex Beratinus ehk Codex Beratinus 1 on purpurpärgamendile kirjutatud kreekakeelne Uue testamendi käsikiri, dateeritud 6. sajandisse ja vaid osaliselt säilinud. Beratist leitud käsikiri asub Albaanias Tiranas ja on alates 2005. aastast koos minuskelkäsikirjaga 1143 kantud UNESCO maailma mälu registrisse.

Käsikiri koosneb 190 purpuriga värvitud pärgamendilehest mõõdus 31 × 27 cm ja sisaldab lünklikult Matteuse ja Markuse evangeeliume (Matteuse 1,1–6,3; 7,26–8,7; 18,23–19,3; Markuse 14,62–kuni lõpuni). Tekst on kirjutatud hõbetindiga kahes veerus kreeka untsiaalis, ühes veerus on 17 8–12 tähemärgist koosnevat rida.[1]

Untsiaaltähed on ruutjad ja ümarad, lihtsa ning väga korrapärase kujuga. Rõhumärgid, spiritus asper ja spiritus lenis pole märgitud. Kuldtindiga on Markuse evangeeliumi tiitel ja esimene rida, sõnad Pathr, Ihsous esimesel kuuel lehel ja lühenditega tähistatud nominae sacrae ΙΣ, ΘΣ, ΚΣ, ΥΣ (Jeesus, Jumal, Issand, Poeg). Lõikude esimesed tähed on kirjutatud muust tekstist kaks korda suuremana; kaunistused puuduvad, ainsaks erandiks on ristikesed O-initsiaalide keskel.[2] Vana testamendi tsitaadid on tähistatud tagurpidi koma meenutava märgiga.

Välislingid

[muuda | muuda lähteteksti]