Charlottenburg-Wilmersdorf

Allikas: Vikipeedia
Charlottenburg-Wilmersdorfi rajoon

saksa Bezirk Charlottenburg-Wilmersdorf


Pindala: 64,7 km²
Elanikke: 320 014 (30. september 2010)
Rahvastikutihedus: 4946,1 in/km²
Kaart
Charlottenburgi loss

Charlottenburg-Wilmersdorf on Berliini linnarajoon, mis moodustati 2001. aastal Charlottenburgi rajooni ja Wilmersdorfi rajooni liitmisel.

Rajoon on eelkõige keskklassi elupiirkond. Kurfürstendammi ümbrus täidab Mitte rajooni kõrval kogu Berliini keskuse funktsiooni. Rajoonis asuvad Berliini tehnikaülikool, Berliini kunstiülikool, Berliini ooperiteater, Renessansiteater, Schilleri teater, Theater des Westens, Berliini messikeskus, Schaubühne, Charlottenburgi loss ja Berliini olümpiastaadion. Seal asuvad lennuettevõtete Germania peakorter.

Charlottenburgi kant oli asustatud juba nooremal kiviajal. Esimest korda nimetati seda 1239 ja siis kandis see nime Lützow. Tänapäevalgi on Charlottenburgis Lietzow' asum. Sel ajal oli seal germaanlaste ja slaavlaste segaasustus. 1315 rajati sinna Maarja nunnaklooster, mis likvideeriti reformatsiooni ajal. 1699 hakkas hilisem Preisimaa kuningas Friedrich I rajama Charlottenburgi lossi, mis nimetati tema abikaasa Hannoveri Sophie Charlotte järgi. Loss valmis 1705, aga samal aastal kuninganna suri. Tema mälestuseks hakati kogu piirkonda Charlottenburgiks nimetama.

Wilmersdorf asutati 1220. Algul kuulus ta Teltow' kreisi, aga 1. aprillil 1907 eraldati sellest ja sai kreisivabaks linnaks. 1. oktoobril 1920 ühendati Charlottenburg ja Wilmersdorf halduslikult Berliiniga.

Pärast teist maailmasõda oli Charlottenburg-Wilmersdorf Berliini müüriga jagatud.

Viimased kohalike omavalitsuste valimised toimusid Charlottenburg-Wilmersdorfis 2006. Volikogu 55 kohast võitis 20 Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei, 16 Kristlik-Demokraatlik Liit, 10 rohelised, 5 Vaba Demokraatlik Partei, 2 Vasakpartei ja 2 Hallid Pantrid. Võrreldes eelmiste valimistega kaotasid kristlikud ja vabad demokraadid kumbki 2 kohta ning hallid ja rohelised võitsid kumbki 2 kohta.

Linnaosad[muuda | muuda lähteteksti]

Charlottenburg-Wilmersdorf koosneb seitsmest linnaosast:

Elanikkond on rajoonis jaotunud väga ebaühtlaselt. Kui Wilmersdorf on näiteks Berliini linnaosadest asustustiheduse poolest seitsmendal kohal ning Charlottenburg ja Halensee vastavalt 11. ja 12. kohal, siis Grunewald on üks Berliini hõredamalt asustatud piirkondi. Grunewald moodustab enam kui kolmandiku rajooni pindalast, kuid seal elab vaid kolm protsenti Charlottenburg-Wilmersdorfi elanikest. Kaks kolmandikku rajooni elanikest elavad Charlottenburgis ja Wilmersdorfis. Halensee linnaosa on pindala poolest kogu Berliinis suurem ainult Hansaviertelist, samas kui Grunewald on üks suuremaid linnaosi.