Bourg-en-Bresse

Allikas: Vikipeedia
Bourg-en-Bresse

prantsuse Bourg-en-Bresse
arpetani Bôrg

Vapp

Pindala 23,86 km²
Elanikke 41 525 (1.01.2021)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 12′ N, 5° 14′ E
Bourg-en-Bresse (Prantsusmaa)
Bourg-en-Bresse

Bourg-en-Bresse [burg ö bress] on linn Prantsusmaal Aini departemangus. See on departemangu prefektuur (prefecture) ehk halduskeskus. Linn on kahe kantoni keskus.

Linna territoorium asub 220–273 meetri kõrgusel üle merepinna.

Linn asub Lyonist 68 kilomeetrit kirdes, Mâconist 35 kilomeetrit läänes ja Lons-le-Saunier'st 62 kilomeetrit lõunas. Samuti asub linnast 101 kilomeetrit läänes Šveitsi linn Genf. See asub Jura mäemassiivist läänes ja Dombes'i looduslikust ja ajaloolisest piirkonnast kirdes. Seda läbib Reyssouze'i jõgi, mis on üks Saône lisajõgedest. Lisaks läbib seda idaosas Dévorah' jõgi, mis suubub Reyssouze'i jõkke.

Bourg-en-Bresse'i linna plaan ja linna ümbritsevad vallad

Linn asub mandrilise kliima alas, kus talved on külmad ja suved kuumad ning sajab peamiselt suviti.

Transpordiühendus[muuda | muuda lähteteksti]

Linna teenindavad kaks kiirteed, mis ühendavad Lyoni ja Dijoniga, piirkonna lähimate majandus- ja kultuurielu keskustega. Kesklinnas asuv raudteejaam on ka Prantsuse kiirrongide (TGV) peatuseks. Lisaks ühendusele Lyoniga läbib seda jaama ka Pariisi–Genfi liin. Linna ühistransport koosneb 8 liinist ja neid korraldab ettevõte CarPostal. Linna lähedal asub Bourg-Ceyzériati lennuplats, mida kasutatakse ka õhuspordialade harjutuskohana. Viimane asub Jasseroni vallas, 5 kilomeetrit linnast.

2008. aastast on linnapea Jean-François Debat.

Linn sai oma praeguse nime 31. märtsil 1955, kui nimele "Bourg" lisati eristamiseks nimeosa "en Bresse".

Õppeasutused[muuda | muuda lähteteksti]

Bourg-en-Bresse'i linnas on neli riigikolledžit (Brou, le Revermont, Victoire Daubié ja Thomas Riboud) ning kolm erakolledžit (Saint-Pierre, Saint-Joseph ja Jeanne d'Arc). Gümnaasiumidest on Lalande 1200 õpilasega, Carriat 2500 õpilasega ja Edgar-Quinet' nimeline 1500 õpilasega üldharidusasutus. Lisaks asuvad veel linnas kaks kutsekooliː Gabriel Voisini nimeline (1100 õpilasega) ja Marcel Pardé nimeline (1100 õpilasega). Linnast veidi eemal asub Sardières'i põllumajandusõppeasutus 700 õpilasega.

Samuti asub linnas õppeasutus, mis on mõeldud noorte kurtide õpetamiseks (Institut des Jeunes Sourds St Joseph).

Sõpruslinn[muuda | muuda lähteteksti]

Partnerlussidemed:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]