Blisskiri

Allikas: Vikipeedia
Blisskirjas lause: "Mina tahan minna kinno" või "Mulle meeldib käia kinos". Esimene sümbol: isik + 1, teine: süda ja üleval tegemise tunnus, kolmas: jalad ja tegemise tunnus, kino kujutab maja + kaamera + liikumine.

Blisskiri on üks alternatiivkommunikatsiooni liike. Kiri on nime saanud Charles Kasiel Blissi (1897–1985) järgi, kes kirja loomisel võttis eeskuju hiina hieroglüüfidest.

Blissi algeesmärk oli seda kasutada ülemaailmse universaalse kirjana, mille abil kõik maailma inimesed saaksid üksteisega suhelda. Üks kiri, erinevad keeled.

Kasutust on blisskiri leidnud aga hoopis eripedagoogikas kõnepuuetega inimeste abikommunikatsioonivahendina või põhikommunikatsioonivahendina. Blisskirja on edukalt rakendatud kehapuuete, vaimupuuete ja afaasia korral. Vaimupuude raskemate vormide korral kasutatakse suhtlemisel piktogramme.

Blisskiri koosneb üle 3000 standardiseeritud graafilisest sümbolist. Esimest korda rakendati seda 1971. aastal Kanadas Torontos Ontario Crippled Children's Centre'is (Praegu: Hugh MacMillan Medical Centre). Eestis on blisskirja rakendatud vähe.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]