Bärnbach

Allikas: Vikipeedia
Bärnbach

saksa Bärnbach


Pindala 31,5 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 5642 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 4′ N, 15° 7′ E
Asend Voitsbergi ringkonnas
Bärnbach (Austria)
Bärnbach

Bärnbach on väikseim linn (Stadtgemeinde) Austrias Steiermargi liidumaal Voitsbergi ringkonnas. Linn on populaarne oma kiriku (kujundanud Friedensreich Hundertwasser), käsitsi klaasitootmise ja söekaevandamise (karjääris) poolest. Tänapäevaks on söekaevandus suletud, kuna see oli ebaökonoomne.

Kultuur ja vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Turismimagnet on Püha Barbara (kaevurite kaitsepühak) kirik, mis ehitati 1948. aastal ja mille 1987. aastal renoveeris Friedensreich Hundertwasser.

"Stölzle Oberglas" ettevõttes on klaasitootmise ajaloo ja tehnoloogia muuseum ning Altkainachi lossis on lossimuuseum.

Taristu[muuda | muuda lähteteksti]

Bärnbachis on väike raudteejaam, mis ühendab Köflachi ja Graziga. Lähim Autobahn (kiirtee) on A2 Südautobahn, lähimad ühendussõlmed on Modriach ja Mooskirchen. Olulisim maantee on B70 Packerbundesstraße, mis ühendab Bärnbachi Grazi ja Villachiga.

Enamik elanikke on pendeldajad ja kasutavad maanteed B70 Grazi jõudmiseks.

Graz asub umbes 48 km kaugusel.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Taristu olukorra tõttu pole tööstus Bärnbachist eriti huvitatud. Väljalasketorude tootja Remus asub linnas alates 1990. aastast.

Varem olid tähtsateks tööstuskohtadeks söekaevandus, aurujõujaam Voitsberg III ja klaasitehas. Jõujaam suleti 2006. aastal ja lammutamine algas 2013. aastal. Tänapäevaks on klaasitehas sulgenud tööstusliku tootmise üksuse, kuid klaasipuhumise ja klaasikunsti üksus on endiselt olemas.

Enamik inimesi töötab naaberlinnades või Grazis.

Bärnbachis on ka kaubanduskeskus WEZ (Weststeirisches Einkaufszentrum = Lääne-Steiermargi ostukeskus), mis on suurim kaubanduskeskus ringkonnas.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]