Arutelu:Harilik naat

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Selle "Vigala Sassi taimeravi" tahaks välja võtta.--Raamaturott (arutelu) 13. juuni 2016, kell 18:02 (EEST)[vasta]

Sellisel kujul ei tohiks artikkel üldse artikli nimeruumis olla, sest kohati puuduvad terviklikud laused, paljud laused on segased või vigased, viidedest ei räägigi, "kirjanduse" alla on pandud valimata kõik, mis leitud, palju on entsüklopeediasse sobimatut materjali või sõnastust (nt "justkui mullast rebitud juuretükid võivad kõige kiuste uue taime anda"). See sarnaneb pigem harjutusväljakuga.--Raamaturott (arutelu) 13. juuni 2016, kell 18:15 (EEST)[vasta]


Korjeaeg: IV kuni IX kuu.


Taimeravis kasutatakse tervet taime, kuid erinevatel korjeaegadel kogutud taime osade nii kevadiste lehtede, suviste õite kui sügiseste seemnete toime erinev.


Taimeravi vormid:


  • 1. Tee: 1 kuni 2 gr kuivatatud õisi ja seemneid 1/2 l keeva vee kohta mida tuleks juua 6-8 korda päeva kohta.
  • 2. Õli: õliga keetes ja segades aitab droogi õlilahuse imemine mitmesuguste suukoopa mädaste põletike vastu. Sobib emaka ja tupe mädaste põletike korral loputamiseks (tee joomisele lisanduseks).


  • 3. Vann: vannina kasutatakse õitsvate taimede leotist.


Kasutusalad hariliku naadi taimele: mao- ja soolepõletik; hingamisteede põletik, kõhugaasid, külmetushaigused; neerupõletik; neerude, soolte ja mao aeglane tegevus; sapi- ja kusepõie põletik (sobib ka lastele), neurasteeniline seisund; neurasteeniline valu; mädased põletikud seedekulglas või hingamisteedes; köha (teed juua).

Harilik naat soodustab kuse eritust; ergutab palaviku korral neerude talitust. Sapikivide esinemise korral lisada hommikusele naaditeele õiemett; naadiõisi koos seemnetega kasutada soolade väljutajana nii neeru-, sapi- kui põiekivide korral.[1]

Välja võetud. Andres (arutelu) 6. juuli 2016, kell 21:52 (EEST)[vasta]

Viited ja välislingid[muuda lähteteksti]

Vajavad ülevaatamist.--Raamaturott (arutelu) 7. oktoober 2016, kell 19:51 (EEST)[vasta]

  1. Aleksander Heintalu, Anneli Sihvart, "Vigala Sassi taimeravi", Pegasus, lk 100-101, 2012