Arutelu:Aleksander Laak

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas ta on süüdi mõistetud? Andres 27. august 2009, kell 21:18 (UTC)

Aleksander Laagi üle pole ENSV-s tagaselja kohut mõistetud. Ilmselt ehk siiski oleks, kui ta poleks varem Kanadas surnud. Kohut mõisteti nii avalikult (Gerretz, Viik, Jüriste jt.) kui tagaselja (Mere, Viks, Linnas) siiski teiste sõjakurjategijate üle. A. Laak nende hulka ei kuulunud ning Vikipedia sellekohane viide on eksitav.


Sõjakurjategijaks tunnistas ta Jakobsoni komisjon: [1]. Andres (arutelu) 11. november 2017, kell 15:09 (EET)[vasta]


Morris Beckman kirjutab "The Jewish Brigade" raamatus ka päriselu "Tõpraste" arvatavast viimasest ohvrist, Jägala koonduslaagri komandandist Aleksander Laakist.

Kes/mis on "päriselu "Tõpraste""? --Minnekon (arutelu) 3. mai 2019, kell 23:31 (EEST)[vasta]
Vihje filmile "Vääritud tõprad". Velirand (arutelu) 4. mai 2019, kell 00:27 (EEST)[vasta]
Tõstan kogu peatüki siia, kuni leiab kinnitust, et tapmissüüdistused pärinevad autoriteetsest allikast. Ühtlasi tuleks siis vihjete asemel ka selgem sõnastus anda. --Minnekon (arutelu) 4. mai 2019, kell 10:29 (EEST)[vasta]

Surmaversioonid[muuda lähteteksti]

Morris Beckman kirjutab "The Jewish Brigade" raamatus ka päriselu "Tõpraste" arvatavast viimasest ohvrist, Jägala koonduslaagri komandandist Aleksander Laakist.

1960. aasta paiku Winnipegis leidis Laagi kinost koju saabunud abikaasa oma mehe ülespooduna garaažist. Väidetavalt viis Laagi enesetapuni kättemaksurühma liige Arnie Berg, kelle oli 1942. aastal värvanud FBI. Berg olevat ähvardanud tappa nii Laagi kui ka tema naise, kui too lõpuks koju jõuab. Mitmetes allikates peetakse Laagi surma tõepoolest enesetapuks, kuid politseidokumentides seisab, et tegemist oli mõrvaga.