Arnoldi raitlill

Allikas: Vikipeedia
Arnoldi raitlill

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Katteseemnetaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Malpiigialaadsed Malpighiales
Sugukond Raitlillelised Rafflesiaceae
Perekond Raitlill Rafflesia
Liik Arnoldi raitlill
Binaarne nimetus
Rafflesia arnoldii
R.Br. (1821)

Arnoldi raitlill (Rafflesia arnoldii) on parasiitlike raitlilleliste sugukonda kuuluv õistaim.

Arnoldi raitlill on tuntud oma maailma suurima üksiku õie poolest. Arnoldi raitlill õitseb üksikute õitega, mille läbimõõt võib ulatuda ühe meetrini.[1]

Arnoldi raitlill on Indoneesia üks kolmest rahvuslillest.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Tekivad väga suurtest kapsasarnastest, bordoopunasetest või tumepruunidest pungadest, mille laius on tavaliselt umbes 30 cm.

Arnoldi raitlillel puuduvad nähtavad lehed, varred või isegi juurestik. Samuti puuduvad fotosünteesi protsessid. Põhiosa taimest asub peremeestaime sees. Ainsad nähtavad osad on õied, mis murduvad kompaktsete pungadena läbi peremeestaime koore ja seejärel viljad. Viljad on väikesed marjad, mis sisaldavad palju seemneid.

Õied on punakaspruunid valgete laikudega. Õiest hõngab ebameeldivat lõhna, mis meenutab mädanenud liha.

Levik[muuda | muuda lähteteksti]

Kasvab Sumatra ja Borneo troopilistes metsades. Tavaliselt parasiteerib Tetrastigma leucostaphylum taimedes[2].

Tolmeldamine ja paljunemine[muuda | muuda lähteteksti]

Arnoldi raitlill pungadega

Õied on nii isas- kui ka emasõied, seega on edukaks tolmeldamiseks vaja mõlemat. Kui Arnoldi raitlill on paljundamiseks valmis, moodustub peremeesjuurest või -varrest väljapoole väike pung, mis areneb aasta jooksul. Mädaneva liha haisev lõhn meelitab ligi kärbseid ja mardikaid. Peamised tolmeldajad on putukad, kes maanduvad esmalt isaslillele ja kannavad seejärel õietolmu emaslillele. Tolmlemise korral annab lill kerakujulise kuni 13 cm läbimõõduga sileda koorega vilja[1].

Lõhnav lillelõhn meelitab ligi mitmeid raipesööjaid putukaid nagu Drosophila colorata, Chrysomya megacephala ja Sarcophaga pernix[3].

Ohud[muuda | muuda lähteteksti]

Paljud Arnoldi raitlille kasvukohad on nüüd turistide seas populaarsed, pakkudes kohalikele elanikele sissetulekut ja stiimulit liikide säilitamiseks. Kahjuks on selle ökoturismi ja sellega kaasnenud inimese sekkumise tulemusena paljudes kohtades iga-aastased õienupud oluliselt vähenenud[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 World of Flowering Plants. "Rafflesia arnoldii (Corpse Flower)". Vaadatud 05.05.2022.
  2. 2,0 2,1 Plants of the World Online (POWO). "Rafflesia arnoldii". Vaadatud 05.05.2022.
  3. Pranata, Syafroni; Sulistijorini; Chikmawati, Tatik (2019). "Ecology of Rafflesia arnoldii (Rafflesiaceae) in Pandam Gadang West Sumatra". Vaadatud 05.05.2022.{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)