Ankh

Allikas: Vikipeedia
Ankh, Hatšepsuti valitsemisaeg (1508–1458 eKr), Royal Ontario Museum

Ankh Ankh ehk kopti rist ehk aasrist on rist, mille ülaosas on silmus ja mis oli kasutusel egiptuse hieroglüüfina. Hieroglüüfina tähistas ankh alguses egiptuse keele sõna ˁnḫ ('peegel' või 'pilt'), aga hiljem sai elu tähistavaks sümboliks. Egiptuse ristitud elanikud – koptikristlased – on võtnud ankhi enda usu tunnuseks. Selle ladinakeelne nimetus on crux ansata, 'käepidemega rist'. Ankhi peetakse ka päikesejumala märgiks.

Elu tähistava hieroglüüfi ankh algne tähendus on täpselt teadmata. Ühe versiooni kohaselt tähistas see sandaalirihma, kuna see hääldub vanaegiptuse keeles samaselt sõnaga "elu". Teise teooria kohaselt kujutab ankh jumalanna Isise vöörihma pannalt. Kolmas teooria arvab, et ankh-sümbol kujutab imetaja selgroolüli läbilõikes.

Kairo ülikooli egüptoloogide arvates on ankhi tähendus ületähtsustatud ja üle-mütologiseeritud. Nende teooria kohaselt kujutab ankh Niiluse jõge, kusjuures aas on delta, püstkriips jõgi ise ja haarad lääne- ja idakallas. Kogu märk tähistab kahe kalda ühtsust läbi jõe.

Egiptuse turismitrükised levitavad teooriat, et ankh tähistab perekonda – aas on naise suguelund, püstharu mehe suguelund ja külgharud on lapsed. Ükski akadeemiline uurimus sellist tõlgendust ei toeta.

Egiptuse hauakunstis kujutati ankh-sümbolit tihti eluga (peamiselt hauataguse eluga) seotud olukordades, kus teispoolsuse jumal Anubis annab soovijale ankhi kui võtme hauatagusesse ellu. Paljudel kujutistel annab mõni jumal ankhi vaaraole, väljendades seega vaarao jumalikku päritolu ja surematust.

Egiptuses valmistati ka ankh-sümboliga amulette. Viimast tuntakse matkajate kaitseamuletina ja ta seondub viljakusega. Ankhi kujuga valmistati metallist sepistatud peegleid, mis lisaks dekoratiivsele funktsioonile võisid olla ka sümboolseks võimaluseks heita pilk teispoolsusesse.

Ankhi ei valmistatud peaaegu mitte kunagi hõbedast. Päikesega seotud sümbolina valmistati tähtsad ankhid kullast või ka läikima hõõrutud vasest.

Ankh esineb tihti Antiik-Küprose ja Väike-Aasia müntidel. Kreeta-Mükeene lineaarkirjas B tähistab ankh häälikut za.

Ankhi kujutist tundsid maiad, skandinaavlastel tähistas see surematust ja seondus veega.

1960. aastatel leidis ankh koos patsifikuga samaväärset kasutust hipiliikumises kui rahu ja tõe sümbol.

1980. aastatest kuni tänapäevani on ankh gootide subkultuuri sümboolika osa.

Unicode'is on ankhi kui sümboli kood U+2625, HTML-is &#x2625.

Tihti peetakse ankhi ekslikult aluseks sümbolile ♀, mis tähistab planeeti Veenus, keemilist elementi vaske ja naissugupoolt.