Anija valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Anija valla lipp

Anija valla lipp on Harju maakonnas asuva Eesti haldusüksuse Anija valla lipp.

Lipp kinnitati 19. juunil 2003 Anija vallavolikogus ja sama aasta 19. augustil riigisekretäri poolt.

Lipu autor on Priit Herodes.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Anija valla lipu laiuse ja pikkuse suhe on 7:11. Lipuks on 7 siniseks ja 6 valgeks horisontaaltriibuks jaotatud kangas, mille vasakpoolses ülemises nurgas on Anija valla vapp. Lipu aluseks on võetud varasem Kehra linna lipp. Vapiks on kuldne kilp sinise vesiveskiratta ja sinise lainelise päisega, millel kolm hõbedast hane. Hanede nokad ja jalad on kuldsed.[1]

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Sini-valgetriibuline lipp on endine Kehra linna lipp, millele 2003. aastal lisati uus valla vapp.[2] Lipul olevad triibud viitavad valla suurematele küladele, vapp aga tähistab vallavalitsust.

Lipu kasutamise kord[3][muuda | muuda lähteteksti]

  1. Heisatav ja väljapandav lipp peab vastama volikogu poolt kinnitatud lipu kirjeldusele ning olema terve ja puhas.
  2. Valla lipp heisatakse alaliselt vallavalitsuse administratiivhoonetele.
  3. Valla lipp heisatakse koos Eesti riigilipuga valla pidupäevadel, teiste omavalitsusüksuste või riikide ametlike delegatsioonide vastuvõtmisel või muudel valla avalikel üritustel ning riiklikel pühadel. Koos riigilipuga, mõne teise riigi lipuga või teiste omavalitsusüksuste lippudega heiskamisel on valla lipp lippude poolt vaadatuna kõige vasakpoolsem.
  4. Vabariiklikel ja regionaalsetel üritustel kasutavad valla lippu Anija valla ametlik delegatsioon või vallavalitsuse loal valda esindavad kultuuri-, spordi või muud organisatsioonid.
  5. Valla lipu vähendatud etalonkujutiste valmistamine, tellimine ja kasutamine kooskõlastatakse vallavalitsusega.
  6. Valla lipu heiskamisel leina tähistamiseks kinnitatakse lipuvarda ülemisse ossa must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad lipukanga alumise servani.

Anija Vallavolikogu poolt kinnitatud valla lipu kasutamise lõpetab vallavolikogu juhtudel, kui muutub valla või omavalitsuse avalik-õiguslik staatus või nimetus.

Kasutamiskõlbmatuks muutunud valla lipp või vapp kuuluvad sündsal viisil hävitamisele ja uutega asendamisele vallavanema käskkirja alusel.

Lipu ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Anija valla lipp 1993–2002

Anija valla lipp 1993–2002[muuda | muuda lähteteksti]

Enne Kehra linna ja Anija valla ühinemist koosnes Anija valla lipp horisontaalselt asetsevatest rohelisest ja sinisest võrdsest värvilaiust. Lipu vardapoolses ülanurgas oli Anija valla vapp. Vapil oli kujutatud sinisel hõbedase raamiga kilbil hõbedane hani. Lipu laiuse ja pikkuse vahekord oli 1:2.

Sümboolika konkurss 2002. aastal[muuda | muuda lähteteksti]

2002. aasta 11. juulil moodustati Kehra linna ja senise Anija valla baasil uus omavalitsusüksus Anija vald. Uus vald vajas ka uut sümboolikat ning 2002. aasta lõpus kuulutatigi Anija vallavalitsuse poolt välja Anija valla uue lipu ja vapi leidmiseks konkurss. Kuna sellele ei laekunud ühtki tööd, telliti kavandid Eesti Heraldikakolleegiumi esimehelt Priit Herodeselt.

Lipu kavandeid tegi Priit Herodes kaks, neist esimese puhul oli aluseks võetud varasem Kehra linna lipp. Lipul oli 7 sinist ja 6 valget horisontaaltriipu ning keskel valla vapp. Lipu pikkuse ja laiuse suhe oli 7:11.

Teiseks lipuvariandiks oli vapilipp, kollasel kangal sinine vesiveskiratas ja sinine laineline päis, millel oli kolm valget hane. Hanede nokad ja jalad olid kollased. Selle lipu laiuse ja pikkuse suhe oli 6:7 nagu vanadel rüütlilippudel.

Kavandeid oli palutud hindama nii vallavolikogu liikmed kui ka koolide töötajad. Tollane Anija vallavanem Olav Eensalu pooldas esimest lipuvarianti, kuid arvas, et vapp ei peaks olema lipu keskel, vaid vardapoolses ülanurgas.

19. juunil 2003 otsustas Anija vallavolikogu 10 poolthäälega kinnitada lipu, millel on vapp vardapoolses ülanurgas. 19. augustil samal aastal kinnitas lipu ka riigisekretär.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Omavalitsuste sümbolid Vabariigi Valitsus/Riigikantselei (vaadatud 20. augustil 2013)
  2. Anija valla vapp ja lipp ei muutu Sõnumitooja, 02.05.2018
  3. Anija valla vapi ja lipu kasutamise korra kinnitamine Anija vallavolikogu määrus

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]