Ambient

Allikas: Vikipeedia
Tamaki Tso albumilt "La Silla" ambient pala "Interstellar"
 See artikkel räägib muusikastiilist; Moby albumi kohta vaata artiklit Ambient (Moby)

Ambient on 1970. aastatel Euroopas sündinud muusikastiil, mis on tihedalt seotud New Age'i muusikaga. See keskendub põhiosas helide kõlavärvingutele, et luua atmosfäärilist,[1] "visuaalset" või taustaheli. Ambient'i on mõjutanud 20. sajandi klassikaline muusika, elektrooniline muusika, minimalistlik muusika, Kosmische Musik, konkreetne muusika ja space rock.

Esimese teadaoleva ambient-albumi on komponeeritud Brian Eno 1978. aastal. Album "Ambient 1: Music For Airports" sisaldab ka manifesti, mis kirjeldab Eno ambient-muusika filosoofiat: "Ambient peab sobitama mitut kuulamisviisi, ilma et suruks peale ainult üht, see peab ühtaegu olema eiratav kui ka huvitav." (Brian Eno, september 1978)[2]

Ambient'i stiilid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Loodusest inspiratsiooni saanud ambient (ka soundscape) on komponeeritud helidega, mis on looduses salvestatud. Mõnikord moonutatakse neid nii palju, et kasutatakse neid ka instrumendina ning miksitakse tavapäraste ambient-helide ja -atmosfääriga. Esineb ka ühendamist orgaanilise ambient'iga.
  • Dark ambient hõlmab igasugust ambient'i, mis sisaldab "tumedust": kõiksugu karjeid, madalaid ning hirmsaid hääli. Seda kuuleb sageli ka õudusfilmides. Robert Richi ja Lustmordi koostööalbum "Stalker" on stiili parim näide. Lustmordi peetakse ka dark ambient'i "ristiisaks". Dark ambient'i viljelevad isegi mõned black metal'i bändid, näiteks Burzum ja Mortiis. The Caretakeri 2010. aastatel ilmunud ja laialdast heakskiitu pälvinud albumite seeriat "Everywhere at the End of Time" loetakse selle žanri hulka. Dark ambient'i alavorm illbient sisaldab rohkem rütmi, aga loob kuulajas siiski hirmsa häiritud tunde.
  • Ambient techno (ka intelligent techno) ühendab ambient'i ja teknot. Lugudel on tavaliselt ambient'i atmosfäärile taha pandud käima 4x4 rütm. Ambient techno'ga tegelevad B12, varajane Aphex Twin, Black Dog, Higher Intelligence Agency ja Biosphere. Ambient techno't hakati kutsuma intelligent techno'ks pärast seda, kui plaadifirma Warp andis välja "Artificial Intelligence'i" sarja. Konstruktsioonilt jäi see siiski põhimõtteliselt samaks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Ambient Music Definition" – deepintense.com (kasutatud 06.10.2009)
  2. Prendergast, M. "The Ambient Century". 2001. Bloomsbury, USA