Brian Eno

Allikas: Vikipeedia
Brian Eno (2015)

Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno (sünninimi Brian Peter George Eno; sündinud 15. mail 1948 Meltonis, Suffolkis) on Briti muusik ja muusikaprodutsent, kes on tuntud ambient-muusika pioneerina ning panuse eest rokk- ja popmuusikasse ja electronica '​sse.

Eno õppis 1960. aastate keskpaigas Ipswichis maalimist ja eksperimentaalmuusikat, hiljem Southamptoni Ülikooli juurde kuuluvas Winchesteri kunstikoolis. 1971. aastal liitus ta glämmroki ansambliga Roxy Music, saades ansamblis süntesaatorimängijaks. Ta salvestas ansambliga kaks albumit, 1973. aastal ta lahkus ansamblist, kuna ta olid tekkinud pinged ansambli frontmäni Bryan Ferryga. Seejärel alustas Eno soolokarjääri. 1974. aastal ilmus tema debüütsooloalbum "Here Come the Warm Jets". 1970. aastate teises pooles võttis ta oma muusikalises loomingus minimalistliku suuna. 1978. aastal ilmunud tema kuues stuudioalbum "Ambient 1: Music for Airports" on tuntud üleüldse esimese ambient-albumina.

Eno on alates 1970. aastatest teinud koostööd paljude teiste muusikutega, teiste seas Robert Frippi, Kevin Ayersi, David Bowie', Harold Buddi ja David Byrne'iga. Eno kinnistas end nõutud muusikaprodutsendina, kui produtseeris teiste seas Talking Headsi, Ultravoxi ja Devo albumeid, samuti no wave '​-muusika kogumikalbumi "No New York" (1978). Järgmistel kümnenditel jätkas Eno soolokarjääri ja tööd produtsendina, produtseerides teiste seas U2 ja Coldplay albumeid.

2019. aastal võeti Eno Roxy Musici liikmena vastu Rock'n'rolli Kuulsuste Halli.

Soolostuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]