Alizée

Allikas: Vikipeedia
Alizée
Alizée (2007)
Alizée (2007)
Sünninimi Alizée Jacotey
Sündinud 21. august 1984 (39-aastane)
Ajaccio, Prantsusmaa
Päritolu  Prantsusmaa
Elukutse laulja
Tegev 1999 –

Alizée [aliz'ee] (sünninimega Alizée Jacotey, 2016. aastast Alizée Lyonnet; sündinud 21. augustil 1984 Korsikal Ajaccios) on prantsuse poplaulja.

Tema ebatavaline[viide?] eesnimi on naissoo vorm sõnast alizé, mis tähendab passaattuult; nimelt armastasid tema vanemad väga purjelauaga sõita.

Juba 4-aastaselt hakkas ta võtma tantsu-, näitlemis- ja laulutunde, kuid tuntuks sai ta hoopis sellega, et võitis 11-aastaselt Air France'i korraldatud laste lennukijoonistamisvõistluse. Tema joonistuse järgi värviti üle ka üks lennuk ja sellele anti tema nimi.

1999 osales ta televisioonis talendiotsimissaates "Graines de Star". Esialgu kavatses ta osaleda tantsijana, kuid tantsukategooriasse üksiktantsijaid ei lubatud. Siis pani ta end kirja lauluvõistlusele, esitades Axelle Redi laulu "Ma prière". Sellega võitis ta talendisaate lauljate kategoorias.

Tema esitust nägid lauljatar Mylène Farmer ja Laurent Boutonnat, kes otsisid oma laulule "Moi... Lolita" ("Mina... Lolita", Farmeri sõnad ja Boutonnat' viis) esitajat. Veel samal, 2000. aastal ilmus Alizée debüütalbum "Gourmandises", mille kõik lood on samade autorite kirjutatud. Kohe oma esikalbumiga tegi ta Prantsusmaa naislauljate albumimüügi rekordi: seda albumit müüdi Prantsusmaal 788 100 eksemplari ja üle maailma enam kui 4 miljonit eksemplari (2002. aastaks). See on tänapäevani Alizée edukaim album.

Lisaks Prantsusmaa edetabelile on ta juhtinud edetabeleid Itaalias, Saksamaal, Suurbritannias, Hispaanias, Hollandis, Venemaal, Poolas ja Koreas.

Oma muusikas jätab Alizée seksika ja lolitaliku mulje, aga väljaspool seda on ta tagasihoidlik ja kinnine ning ta pole osalenud mingites skandaalides.

Alizée abiellus 2003. aasta lõpus prantsuse laulja Jérémy Chatelainiga. Neil on tütar Annily. Pärast abiellumist tõmbus Alizée avalikust elust kaheks ja pooleks aastaks täielikult tagasi, võttes maha isegi oma saidi. Jérémy ja Alizée lahutasid 2012. aastal. 2016. aastal abiellus ta Grégoire Lyonnet'ga.

2013. aastal võitis Alizée telesaate "Danse avec les stars" (Prantsuse versioon saatest "Tantsud tähtedega"). Tema tantsupatneriks oli Grégoire Lyonnet.

Alizée diskograafia
Välja antud
Stuudioalbumid 4
Kontsertalbumid 6
Kogumikalbumid 1
Singlid 15
Muusikavideod 11

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Kogumikalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Kontsertalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]