Aleksei Kelli

Allikas: Vikipeedia

Aleksei Kelli (sündinud 13. juunil 1977) on eesti õigusteadlane, Tartu Ülikooli intellektuaalse omandi õiguse professor.

Tema peamised uurimisteemad on intellektuaalne omand (autoriõigus, autoriõigusega kaasnevad õigused ja tööstusomand), andmekaitse ja tehisintellekti õiguslikud küsimused.

Haridustee[muuda | muuda lähteteksti]

Kelli sai 2005. aastal Tartu Ülikoolis magistrikraadi õigusteaduses tööga "Konfidentsiaalsuskohustus usaldussuhtes" (juhendaja Heiki Pisuke). 2009. aastal sai ta sealsamas doktorikraadi õigusteaduses tööga "Developments of the Estonian Intellectual Property System to Meet the Challenges of the Knowledge-based Economy" ("Eesti intellektuaalse omandi süsteemi arengud teadmistepõhise majanduse tingimustes", juhendaja Heiki Pisuke). [1]

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Aleksei Kelli oli Tartu Ülikooli intellektuaalse omandi õiguse assistent 2003−2006 ja lektor 2006−2010. Ta oli 2010. aastal ka Columbia Ülikooli külalisteadur. 2006−2015 töötas ta Tartu Ülikooli eraõiguse instituudi õppetooli juhataja asetäitjana ja 2010−2016 oli intellektuaalse omandi dotsent.

Kelli oli 2011. aastal Uppsala Ülikooli külalisteadur ja aastatel 2012−2014 töötas Justiitsministeeriumi intellektuaalse omandi õiguse kodifitseerimise töörühma juhina.

Alates 2016. aastast on ta Tartu Ülikooli intellektuaalse omandi õiguse professor. [1]

Teadusorganisatsiooniline tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Aleksei Kelli tegeleb digitaalsete keeleressursside õiguslike küsimustega Tartu Ülikoolis ja Eesti Keele Instituudis ning on CLARIN ERIC (Common Language Resources and Technology Infrastructure) õiguskomitee liige.[2]

Aleksei Kelli on juhtinud ja osalenud eksperdina mitmes teadusprojektis. Näiteks juhtis Dr. Kelli intellektuaalse omandi õiguse kodifitseerimise töögruppi (2012–2014 Justiitsministeeriumis) ning Eesti Teadusagentuuri tellitud uuringute “Tööstusomandi kaitse ja kasutamine Eestis: majanduslik ja õiguslik perspektiiv“ (2017–2018) ja “Avatud teadus Eestis ja Euroopas: õiguslik ja majanduslik lähenemine“ (2016–2017) täitmist. Aleksei Kelli oli vastutav Välisministeeriumi projekti eest, mille eesmärk oli tööstuse ja teadusasutuste koostöö ning teadmussiirde edendamine Ukrainas (2015–2016). Ta oli teadus- ja innovatsioonipoliitika seire programmi intellektuaalse omandi seirevaldkonna põhiekspert [3] (2011–2015).

Aleksei Kelli oli ÜRO intellektuaalse omandi eksperdigrupi (Team of Specialists on Intellectual Property) liige (2010–2013 ÜRO Euroopa majanduskomisjonis).

Lisaks on Aleksei Kelli osalenud Euroopa Liidu ja Eesti teadus- ja arendusprojektides intellektuaalse omandi, innovatsiooni ja isikuandmete kaitse asjatundjana. Ta on avaldanud artikleid rahvusvahelistes ajakirjades intellektuaalse omandi, autoriõiguse, innovatsiooni, teadmussiirde, isikuandmete kaitse ja nendega seotud teemadel.

Aleksei Kelli õpetab Tartu Ülikoolis intellektuaalset omandit, autoriõigust ning sellega seotud aineid kõigil kõrgharidusastmetel (sh doktoriõpe) eesti ja inglise keeles. Ta on esinenud paljudel rahvusvahelistel ja riigisisestel erialaüritustel ning teinud koolitusi intellektuaalse omandi (sh autoriõiguse) ja isikuandmete kaitse valdkonnas.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Eesti Teadusinfosüsteem. Aleksei Kelli".
  2. "Clarin. Legal and Ethical Issues Committee".
  3. "Improvement of regulatory and institutional framework of academia- industry knowledge transfer and development of core implementation competencies of knowledge transfer to enhance the knowledge based economy in Ukraine" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 28. september 2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]