Ayman az̧-Z̧awāhirī

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Aiman al-Zawahiri)
Ayman az̧-Z̧awāhirī

Ayman az̧-Z̧awāhirī (19. juuni 195131. juuli 2022) oli Al-Qā‘idah' juht, kelle juhtimisel viidi läbi rünnakuid Põhja-Ameerikas, Aasias, Aafrikas ja Lähis-Idas.

Ta sündis hästi toimetulevas peres Kairo äärelinnas Maadis (teistel andmetel Gizas).[1]

14-aastaselt liitus Al Zawahiri organisatsiooniga Moslemi Vennaskond. Õppis Kairo ülikoolis käitumispsühholoogiat, psühholoogiat ja farmakoloogiat. Magistrikraadi saamise järel praktiseeris kirurgiat (isa eeskujul) mitu aastat Egiptuse armees. Koos teiste kooliõpilastega moodustas ta Egiptuse valitsuse kukutamiseks põrandaaluse rakukese. Hiljem ühines Al-Zawahiri rakuke teiste samalaadsetega ning sündis organisatsioon Al-Jihad ehk Islami Džihaad Egiptuses. Al-Zawahiri oli Islami Džihaad Egiptuses peamine värbaja ja organiseerija.

1981 vangistati ta Egiptuse luureameti poolt[2]. Aastatel 1981-1984 oli ta Egiptuses vangis. 1985-1990 elas Saudi Araabias, Somaalias ja Pakistanis, külastas USA-d.

Peshawaris kohtus Aiman al-Zawahiri ka esimest korda Osama bin Ladeniga (kes tegeles Palestiina šeik Abdullah Yusuf Azzami poolt loodud Nõukogude vägede vastase võitluse värbamis- ja rahastamisbaasiga Maktab al-Khadamat (MAK). MAK oli Al-Qaeda eelkäija, mille Nõukogude Afganistani invasiooni ajast pärit laiaulatuslik võrgustik võeti taaskasutusse uutel eesmärkidel).[1]

1991. aastaks sai Aiman al-Zawahiri Islami Džihaad Egiptuses ainuliidriks (emiiriks). 1998. aastal organiseeris ta autopommide plahvatused USA Dar es Salaamis ja Nairobi saatkondades Tansaanias ja Keenias. Surma sai sadu inimesi.[1]

USA eriteenistuste arvates on ta üks viiest mehest, kes teadsid 11.09.2001 terroriaktide plaanidest. Pärast 11. septembri terrorirünnakuid seadis Ameerika Ühendriikide Riigidepartemang üles 25 miljoni USA dollari suuruse tasu sellele, kes annab teavet, mis viib az̧-Z̧awāhirī tabamiseni. Al-Qā‘idah' liikmena oli ta ÜRO Al-Qā‘idah' sanktsioonide komitee otsusega ülemaailmsete sanktsioonide all. Oktoobris 2001 ilmus Aiman al-Zawahiri nimi FBI kõige tagaotsitavamate terroristide nimekirjas. Detsembris 2001 avaldas Al Zawahiri raamatu "Sõdalased prohveti lipu all". Aastal 2012 kutsus ta muslimeid üles röövima lääneriikide turiste.

31. juulil 2022 hukkus az̧-Z̧awāhirī tema vastu sihitud Ameerika Ühendriikide droonirünnakus Kabulis.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Rein Tammsaar. Ayman al-Zawahiri lugu. Diplomaatia nr 65/66 • Jaanuar/Veebruar 2009.
  2. Heiki Suurkask. Mukhabarat- Egiptuse (kuri)kuulus luureteenistus, endiselt võimul. FORTE, 19. august 2013.
  3. Kevin Liptak, Kylie Atwood, Natasha Bertrand, Maegan Vazquez, Donald Judd ja Nick Paton Walsh (2. august 2022). "US kills al Qaeda leader Ayman al-Zawahiri in drone strike in Afghanistan". CNN (inglise keeles). Vaadatud 2. augustil 2022.{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link) CS1 hooldus: tundmatu keel (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Rein Tammsaar. Ayman al-Zawahiri lugu. [1] Diplomaatia nr 65/66 • Jaanuar/Veebruar 2009.
  • Heiki Suurkask. Mukhabarat - Egiptuse (kuri)kuulus luureteenistus, endiselt võimul.[2] FORTE, 19. august 2013.