Švi

Allikas: Vikipeedia
Švi

Švi [švii] (armeenia keeles Շվի, 'vile') on Armeenia rahvamuusikas kasutatav plokkflöödisarnase õhusurve aukhuulikuga[1] puupuhkpill. Švisid ei kasutata mitte ainult Armeenia rahvamuusikas, vaid ka näiteks moldaavia, rumeenia, ungari, saksa ja inglise folk- ning klassikalises muusikas. [2]

Švi valmistamise jaoks kasutatakse aprikoosipuu, pukspuu, sarapuu või eebenipuu puitu, pajukoort või pilliroogu.

Švi on kuni 30 cm pikk ja selle heliulatus on tavaliselt 1,5 oktavit. Kaheoktavilisus saavutatakse pilli natuke tugevamalt puhudes. Madalama oktavi tämber sarnaneb plokkflöödi ning kõrgem oktav sarnaneb kõlalt pikoloflöödi omaga. Švi'l on 8 auku, millest 1, alumine, on pöidla jaoks.

Teine švi variant, tav švi (alto švi), on tehtud tavaliselt aprikoosipuu puidust ning on pikem, ligikaudu 45 cm pikkune. Tav švi on häälestuselt 1/4 tooni[küsitav] madalam kui tavaline švi. Et švi võimaldab mängida väga kõrgeid toone, on see hea vahend linnuhäälte imiteerimiseks.[3] Švi'l mängitakse Armeenias tavaliselt karjuste meloodiaid ja viisijuppe.

Tavaliselt alustavad Armeenia surnaa või duduki mängijad enne nende instrumentide õppimist kõigepealt švi mängima õppimisega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. oktoober 2009. Vaadatud 27. oktoobril 2009.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. http://armenianinstruments.am/instr_shvi.html
  3. http://zangezur.tripod.com/music/shvi.html

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]