Vikipeedia:Tõlketalgud 2012

Allikas: Vikipeedia
Tõlketalgud 2012

2011 • 2012 • 2013 • 2014 • 2015 • 2016 • 2017

Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja MTÜ Wikimedia Eesti korraldasid 1. märtsist kuni 30. aprillini 2012 eestikeelses Vikipeedias avalikud tõlketalgud. Talgud toimusid koostöös Tallinna Ülikooli Kirjastusega. Selleaastased tõlketalgud olid järjekorras teised.

Talgute käigus tõlgiti artikleid, mis on võõrkeelsetes vikipeediates juba olemas ning sobivad kasutamiseks kesk- või kõrgkoolide õppematerjalina või on lihtsalt üldhariva sisuga.

Üks silma paistnud tõlkija saab 1000-eurose reisivautšeri sõiduks vabalt valitud sihtkohta. Lisaks kingitakse tublimatele talgulistele raamatupoe kinkekaarte ja teaduskirjandust.

Talgute eesmärgid[muuda lähteteksti]

Tõlketalgute peamised eesmärgid on:

  • suurendada vabalt kättesaadava asjatundliku ja usaldusväärse info hulka eesti keeles;
  • täiendada ja täiustada koolide ja ülikoolide õppetöös kasutatavat ning üldharivat materjali eestikeelses Vikipeedias;
  • saada eestikeelsele Vikipeediale uusi kaastöötajaid ja toimetajaid;
  • väärtustada tarbetekstide tõlkijate tööd.

Tõlkimine Vikipeedias[muuda lähteteksti]

Vikipeedia tegijate töö on kõige üldisemas mõttes tõlketöö, mille eesmärk on luua eestikeelne võrguentsüklopeedia, mis võtab kokku kogu maailma teadmised kõigist maailma keeltest.

Nagu tarbetekstide tõlkijad üldse, püüavad Vikipeedia tõlkijad luua sihtteksti, mis täidab oma otstarvet parimal viisil. See tähendab, et sihttekst peab küll täitma sama ülesannet nagu lähtetekst oma keeleruumis, kuid tõlkija ei pea piirduma ainult lähteteksti sisu range üle kandmisega eesti keelde, vaid võtab eesmärgiks selle, et eestikeelse Vikipeedia artiklid oleksid parimad, mis Vikipeedias üldse saada on. Teistes keeltes koostatud artiklite sisu ületoomine (tõlkimine kitsamas mõttes) teenib seda püüdlust.

Üksikasjalikumad soovitused ja juhised Vikipeedia tõlkijale on kirjas tõlketalgute juhendis. Selleks et aru saada, kuidas Vikipeedia artikleid kirjutatakse ja omavahel suheldakse, soovitame vaadata õppekäiku.

Mida oodati tublilt talguliselt[muuda lähteteksti]

Talgud toimusid 1. märtsist 30. aprillini 2012. Talgutega võis liituda igal ajal selle perioodi jooksul.

Osaleda said kõik Vikipeedia registreeritud kasutajad peale žürii liikmete. Registreerumiseks tuli kasutada Vikipeedia lehekülje ülaosas leiduvat nuppu "Logi sisse / registreeru kasutajaks". Kasutajanimi jättis talgulise anonüümseks, kui ta oma nime ise ei avaldanud. Auhinna vastuvõtmiseks tuli oma nimi žüriile teatavaks teha; see avalikustatakse ainult asjaosalise nõusolekul.

Talgutel osalejatel paluti lisada oma kasutajanimi ja lähtetekstide pealkirjad lehele Vikipeedia:Tõlketalgutest osavõtjad ja tõlgitavad artiklid 2012.

Oluline on igasugune tegevus, mis on seotud Vikipeedia artiklite paremaks muutmisega teiste Vikipeediate artiklitele toetudes. Tublilt talguliselt oodatakse, et ta:

  • annaks lähteteksti sisu otstarbekuse piires õigesti edasi;
  • jälgiks teiste tehtud parandusi oma tõlgetele ja püüaks neist õppida või vaidlustaks need;
  • vajaduse korral küsiks teistelt Vikipeedia tegijatelt nõu;
  • parandaks ja kommenteeriks võimaluste piires teiste võistlejate tööd;
  • püüaks saavutada, et eestikeelse Vikipeedia artiklid oleksid sidusad, hästi ja arusaadavalt sõnastatud, põhjalikud ja ülevaatlikud, ning püüaks tagada nende tõesust viidetega usaldusväärsetele allikatele;
  • kirjutaks laitmatus eesti keeles.

Töö artiklite kallal toimub Vikipeedia põhimõtete ja reeglite alusel kasutajate koostöös.

7. märtsil 2012 kell 17.00 toimus Tallinnas Euroopa Liidu Majas (Rävala puiestee 4, sissepääs Laikmaa tänavalt) avalik õppus tõlketalgutes osalejatele.

Auhinnad talgulistele[muuda lähteteksti]

Žürii otsusega parimaks talguliseks valitud tõlkija saab 1000-eurose reisivautšeri sõiduks vabalt valitud sihtkohta. Lisaks kingitakse tublimatele talgulistele raamatupoe kinkekaarte ja teaduskirjandust. Wikimedia Eesti paneb välja 200 euro eest auhindu kaastöölistele, kes pole varem Vikipeediasse artikleid kirjutanud.

Žüriisse kuuluvad Euroopa Komisjoni Kirjaliku Tõlke Peadirektoraadi tõlkija Rita Niineste, Vikipeedia esindaja, tõlkija ja Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudi filosoofia osakonna dotsent Andres Luure, tõlkija, Tallinna Ülikooli Kirjastuse peatoimetaja ja Tallinna Ülikooli 2010. aasta tõlkepreemia laureaat Heli Allik, Tallinna Ülikooli kirjaliku tõlke dotsent Arvi Tavast, TLÜ tõlkemagistri programmi juhendaja Triin Pappel, TÜ tõlkemagistri programmi juhendaja Ilmar Anvelt ning 30-aastase staažiga tõlkija ja toimetaja, endine Tilde Eesti OÜ peatoimetaja Valli Voor.

Kuidas küsimusi esitada[muuda lähteteksti]

Küsimusi saab esitada käesoleva lehekülje arutelulehel.

Talgute lõpetamine[muuda lähteteksti]

Tõlketalgute ametlik lõpetamine toimus 14. juunil kell 17.00 Euroopa Majas, kus tehti talgutest kokkuvõtteid ja anti üle auhinnad tublimatele tõlkijatele.

Kokkuvõte ja auhinnad[muuda lähteteksti]

Talgutel osales 56 tõlkijat, kes tõlkisid teksti 139 artiklist ja 13 keelest.

Peaauhinna, 1000-eurose reisivautšeri sõiduks vabalt valitud sihtkohta pälvis talguline Epp, kes talgute raames tõlkis artikleid inglise, soome ja saksa keelest.

Kõrvalauhinnad otsustas žürii anda kasutajatele Iifar ja Sacerdos79, kes kumbki teenisid tubli tööga ära 100 euro eest raamatupoe kinkekaarte.

MTÜ Wikimedia Eesti 200-eurose auhinna kaastöötajale, kes pole varem Vikipeediasse artikleid kirjutanud, pälvis kasutaja Leibur.

Ülejäänud auhinnad jagunesid järgmiselt: 30 euro eest raamatupoe kinkekaarte: kasutajad Kyng, MeisterTõlkija, Morel ja WooteleF. 20 euro eest raamatupoe kinkekaarte: kasutajad Adeliine, Mari203, Spacetrain ja Tyche.

Tallinna Ülikooli Kirjastuse raamatuauhinna laureaatideks osutusid kasutajad MarisSaagpakk, Teilolondon, Joosep83, Metsavend, Oop ja Taivo. TLÜ kirjastus kingib oma raamatu ka kõigile teistele auhinna saanud talgulistele.

Auhinnasaajatel, kes talgute lõpetamisel kohal viibida ei saanud, palume alates 30. juulist ühendust võtta Rita Niinestega (vt kontaktandmed allpool), et kokku leppida auhinna kättesaamise koht ja aeg.

Suur tänu ja ilusat suve kõikidele talgulistele!

Korraldajate kontaktandmed[muuda lähteteksti]

Kontakt Euroopa Komisjoni Eesti esinduses: Rita Niineste, tel. 626 44 03 või e-post: rita.niineste ätt ec punkt europa punkt eu.