Euroopa Komisjoni esindus Eestis

Allikas: Vikipeedia

Euroopa Komisjoni esindus Eestis[1] on Euroopa Komisjoni esindus Tallinnas. See on üks komisjoni 27 liikmesriigis tegutsevatest esindustest, mida täiendavad regionaalsed bürood suuremates liikmesriikides.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vivian Loonela, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht alates 16. jaanuarist 2022

Euroopa Komisjoni Eesti esindus loodi Eesti Euroopa Liidu liikmeks saamisega 1. mail 2004. Enne seda tegutses Eestis Euroopa Komisjoni delegatsioon, mida juhtis 1996. aastal hollandlane Ivo Dubois, alates 1997. aastast soomlane Arhi Palosuo ja alates 2000. aasta septembrist taanlane John Kjaer, kes jätkas esinduse juhina ka pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhid[muuda | muuda lähteteksti]

Esinduse roll[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa päev 2022 Tallinnas Vabaduse väljakul

Sageli on Euroopa Komisjoni esinduse töötajad selle riigi kodanikud, sest esindusse tööleasumise eeltingimuseks on kohaliku keele ja ühiskonna hea tundmine.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ülesanne on

  • selgitada Eesti avalikkusele, kuidas ELi poliitikad mõjutavad nende elu;
  • anda Eesti valitsusele, riigiasutustele ja teistele huvitatud isikutele usaldusväärset teavet ELi kohta;
  • teavitada Eesti meediat olulistest sündmustest ELi poliitikas;
  • anda Euroopa Komisjonile teavet Eestis aset leidvate olulisemate poliitiliste, majanduslike ja ühiskondlike sündmuste kohta;
  • valmistada ette Komisjoni presidendi ja volinike visiite Eestisse.

Poliitikaosakonna ülesanne on infovahetus Eesti poliitiliste otsustajate, ministeeriumide, sidusrühmade, akadeemiliste ringkondade ja kodanikuühiskonnaga. Samuti koostab poliitikaosakond aruandeid ja analüüse erinevatel Eesti poliitikat, majandust ja ühiskonda puudutavatel teemadel ning valmistab ette briifinguid komisjoni presidendile ja asepresidentidele. Poliitikaosakonna töötajad osalevad ka üritustel, et tutvustada Euroopa poliitika teemasid. Poliitikaosakonna juht on Jane Õispuu.

Meedia- ja kommunikatsiooniosakond korraldab avalikke üritusi, seminare ja valmistab ette nii volinike kui ka kõrgemate ametnike visiite Eestisse. Samuti jagab kommunikatsiooniosakond Euroopa Liidu kohta teavet meedias ja sotsiaalmeedias, hoides otsekontakte nii üleriigilise kui ka kohaliku meediaga, ning korraldab muid kommunikatsioonitegevusi. Meedia- ja kommunikatsiooniosakonna juht on Hanna Hinrikus, kes on ühtlasi ka esinduse asejuht.

Piirkondlikud teabe- ja nõustamisteenused[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis on üheksa EUROPE DIRECTi keskust,[2] mis on piirkondlikuks kontaktiks inimese ja Euroopa Liidu vahel. EUROPE DIRECTi keskused on kaasrahastatud Euroopa Liidu eelarvest ning nende eesmärk on teavitada, korraldada tegevusi ning üritusi ja vastata piirkonna elanike küsimustele Euroopa Liidu kohta. Keskuste tööd Eestis koordineerib Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Eestis tegutseb kolm Euroopa dokumendikeskust, mis asuvad Tartu Ülikooli raamatukogu, Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogu ning Eesti Rahvusraamatukogu juures. Euroopa dokumendikeskuste eesmärk on tagada dokumentide ja publikatsioonide kättesaadavus õppe- ja teadustöö jaoks.

Euroopa Elamuskeskus[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa Elamuskeskus Tallinnas © Euroopa Liit

Euroopa Liidu Majas (Rävala pst 4, Tallinn) asub Euroopa Elamuskeskus[3], kust on võimalik saada teavet Euroopa Liidu toimimise kohta 24 Euroopa Liidu ametlikus keeles. Keskuses saab külastada 360° kino, vaadata Euroopat ja Euroopa Liidu institutsioone tutvustavat filmi ning osaleda matkemängus, mis jäljendab Euroopa Parlamendi tööd.

Euroopa Elamuskeskus on loodud Euroopa Parlamendi algatusel koostöös Euroopa Komisjoniga.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Euroopa Komisjoni esindus Eestis". estonia.representation.ec.europa.eu. 26. juuni 2023. Vaadatud 27. juunil 2023.
  2. EUROPE DIRECTi keskused
  3. "Tallinn | Külastamine | Euroopa Parlament". European Parliament. Vaadatud 27. juunil 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]