Vassili Kononov

Allikas: Vikipeedia

Vassili Kononov (vene keeles Василий Иванович Кононов; 31. detsember 1904 (vkj 12. jaanuar 1905) Toinenjoki, Aunuse kubermang, Venemaa Keisririik19. detsember 1983 Petroskoi) oli Karjala koreograaf ja ballettmeister, rahvuselt vepslane, Vene NFSV teeneline kunstitegelane, Karjala ANSV rahvakunstnik.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kononov sündis vepsa talupoja peres.

Ta lõpetas 1921. aastal kooli, pärast seda töötas 1929. aastani mitmetes ametites kivimurrus, metsatöödel ja Kontupohja paberivabriku ehitusel.

1929. aastal saadeti ta kui aktiivne isetegevuslane õppima Lunatšarski-nimelisse riiklikku teatriinstituuti (GITIS). Praktikal olles organiseeris ta Smolenski ja Tveri oblasti külades näiteringide, tantsurühmade ja kooride tegevust.

Pärast GITIS-e lõpetamist saadeti Kononov korraldama isetegevust Karjalasse Puudosi rajooni, kus töötas aastatel 1933–1935 rajooni kultuurimaja kunstilise juhina.

1935. aastal sai ta Šoutjärvi külas tegutseva kohaliku rajooni kultuurimaja kunstiliseks juhiks. 1936. aastal pani ta sealses kolhoosis töötavatest naistest-rahvalaulikutest kokku koori, mis tegutseb tänapäevani ja mida teatakse Vepsa rahvuskoorina.

1937. aasta kevadel kutsus Viktor Gudkov Kononovi tööle Petroskoisse tantsujuhina äsja Karjala riikliku filharmoonia juurde loodud laulu- ja tantsuansamblis Kantele.

29. augustil 1941 evakueerus ta koos ansambliga Petroskoist[1] ja tegutses sõja ajal Karjala-Soome NSV ajutises pealinnas Belomorskis.

1959. aastal osalesid Kononov ja tema rühma tantsijad Petroskoi muusikateatris esimese Karjala rahvusliku balleti "Sampo" (helilooja Helmer-Rainer Sinisalo, koreograaf Igor Smirnov) lavastamisel[2].

Kononov töötas ansamblis Kantele 28 aastat, 1965. aastani.

Mitmed Kononovi seatud tantsud, näiteks "Vepsa lusikatants", kuuluvad tänaseni ansambli Kantele repertuaari.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Кантеле: окна в историю. Роковые 40-е". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. mai 2008. Vaadatud 8. detsembril 2020.
  2. [1]Вечно юное «Сампо»

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Мальми В. В. Балетмейстер В. Кононов // Проблемы истории и культуры вепсской народности: Сб. статей. — Петрозаводск, 1989