Tallinna vana juudi kalmistu

Allikas: Vikipeedia
Magasini tänav, Tallinn
Juudi kalmistu (Juden Begrbn), 1876. aasta Tallinna saksakeelsel linnaplaanil

Vana juudi kalmistu oli kalmistu Tallinnas Kesklinna linnaosas, praeguse aadressiga Magasini tänav 27. See hävitati 1963. aastal. Kalmistu asukohta tähistab Magasini tänava ääres vanasse aknaorva müüritud hauakivi. Kalmistu pindala on 0,36 ha.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vana juudi kalmistu rajati 18. sajandi lõpus, avati 1790. aastal ja piirati aiaga 1845. aastal. Aastatel 1870–1880 ümbritseti kalmistu paekivimüüriga, ehitati väravad, valvurimajake ja kabel; 19. sajandi lõpus ehitati matusekabel.

Pinnasevee taseme tõustes võeti päevakorda matmiste lõpetamine ja uue kalmistu rajamine Tallinna piirile Rahumäele (tänapäeval Nõmme linnaosas).[1] Uus kalmistu avati 1911. aastal eraldi alana Rahumäe kalmistust idas (praegu on see eraldatud osa Rahumäe kalmistust).

Vana Tallinna vana juudi kalmistu mälestustahvel Magasini tänaval Tallinnas

Aastal 1910 lõpetati vanal kalmistul uute platside väljaandmine seoses lähikonda uute majade ehitamisega. Kalmistu naabruses elavad linlased polnud rahul kalmistult levivate "pahalõhnaliste miasmidega".[2] Viimane matus oli 1936. aastal.

1963. aastal hävitati terve kalmistu (koos Levinovitši mausoleumiga).[3] 1967. aastal rajati kalmistule Eesti NSV Autotranspordi ja Maanteede Ministeeriumi Vabariikliku Autotranspordi Trusti Tallinna Autokaubaveo Valitsuse Autotranspordibaasi nr 1 automajand (Alice Tisleri tänav 10).[4] Sinna ehitati silikaatkividest garaaži- ja kontorihoone, mis hiljem lammutati. Hiljem oli ala lihtsalt autoparkla. Aastatel 2021–2022 kalmistu ala korrastati ja tähistati, ehitati uus värav, taastati müüri ning rajati lillepeenraid.[viide?]

Levinovitši mausoleum[muuda | muuda lähteteksti]

Schaje Levinovitschi kabel-mausoleum

Kalmistul oli sünagoogi rajamise initsiaatorile ja toonase juudi kogukonna juhile Shaje Levinovitšile pühendatud mausoleum, mille projekteeris 1908. aastal arhitekt Jacques Rosenbaum. Ta võttis eeskuju niinimetatud mauri stiilist, mis levis 19. sajandi teisel poolel ja 20. sajandi alguses Saksamaa ja Austria-Ungari aladel, kuid mille kaugemad eeskujud olid keskaegses Lähis-Ida ja Hispaania mauride arhitektuuris.[5] Hoone valmis 1910. aasta sügiseks. Hävitati 1963. aastal koos kalmistuga.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tallinn: entsüklopeedia. 1. kd, A-M (peatoimetaja Jaan Tamm; märksõnastiku koostaja Robert Nerman; eessõna: Hardo Aasmäe). Tallinn, Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2004. lk. 146-147
  2. G. Gramberg, J. Kats. Tallinna Uus Sünagoog / Juudid Tallinnas
  3. Andres Võsu. Vestlus Juudi Koguduste Liidu esimehe David Slomkaga.Jeruusalemma Sõnumid, 3/2001
  4. Robert Nerman. Juhkentali linnaosa sai nime suurkaupmehe suvemõisa järgi. Postimees, 3. detsember 2007.
  5. Lige, Carl-Dag. Tallinna vana juudi kalmistu. 29. aprill 2008

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]