Suhharevi torn

Allikas: Vikipeedia
Suhharevi torn. Foto postkaardil, 1927
Torn 1872. aastal kunstnik Aleksei Savrassovi maalil

Suhharevi torn (vene keeles Сухарева башня) oli Moskva baroki stiilis ehitis Moskvas, mis lammutati nõukogude võimu poolt 1934. aastal. Torn püstitati Peeter I käsul aastail 1692–1695 Sadovaja ringtee ja Sretenka tänava lõikumiskohta.

Torni endise asukoha lähedal asuv metroojaam kannab nime Suhharevskaja.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Torni lasi ehitada Peeter I mälestusmärgina streletside ülestõusu mahasurumise ja oma võidu puhul poolõe Sofja Aleksejevna üle 1689. aastal. Telliskividest värav ja selle kohal asuv ehitis püstitati 1692.–1701. aastal arhitekt Mihhail Tšoglokovi juhtimisel ja nimetati streletside polgu komandandi Lavrenti Suhharevi auks, kes Peetrit toetas. 64 meetrit kõrge ja 40 meetrit lai hoone oli mõeldud vahi- ja vaatetorniks Sretenka värava kohal[1], see polnud niivõrd kindlus kui esindussissepääs linna.

Värava kohal asuvaid ruume kasutasid esmalt streletside väeosad. Hiljem asus väravapealsetes ruumides Moskva navigatsiooni- ja matemaatikakool ja admiraliteet. Krahv Jakob Bruce seadis kõrgeimal korrusel umbes aastal 1700 sisse Venemaa esimese observatooriumi astronoomilisteks vaatlusteks. Katariina Suur lubas Moskva kaupmeestel hoone alumisi korruseid kasutada äriruumide ja poodidena.

19. sajandil tekkis torni ümber platsile Suhharevka turg, mis mängib Ilja Ehrenburgi romaanis "Prototšnõi tänaval" olulist rolli. Nõukogude ajal turg suleti ja torni kasutati alates 1921. aastast Moskva ajaloo muuseumina[2].

1934. aastal lasi nõukogude linnavalitsus Lazar Kaganovitši käsul torni lammutada, et teha ruumi Moskva linnasüdame ümberkujundamiseks stalinistliku arhitektuuri vormides.

21. sajandil on tehtud ettepanekuid torni taastamiseks koopiana[3][4].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]