Sofie maailm

Allikas: Vikipeedia

Sofie maailm (norra keeles (bokmål) "Sofies verden") on norra kirjaniku Jostein Gaarderi 1991. aastal Aschehougi kirjastuses ilmunud romaan filosoofia ajaloost.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatu peategelane on 14-aastane (raamatu lõpus saab ta 15-aastaseks) koolitüdruk Sofie Amundsen, kes hakkab saama regulaarselt salapäraseid kirju filosoofiliste küsimustega ja mõtlemisülesannetega, mis panevad ta mõtlema enda ja oma suhte üle maailmaga (esimene kiri küsib temalt, kes ta on). Selgub, et kirjade taga on vanem mees Alberto Knox. Kirjad moodustavad terve filosoofia kursuse alates kreeka müütidest, Sokratesest, Platonist ja Aristotelesest läbi keskaja filosoofia kuni Darwini, Freudi ja tänapäevani välja. Leiab aset seletamatuid juhtumeid, mis viitavad sellele, et Sofie maailm pole see, mis ta oli arvanud. Nõnda seab Sofie küsimuse alla oma koha maailmas.

Lõpuks saab Sofie teada, et ta on väljamõeldud tegelane, osa raamatust, mida kirjutab Liibanonis teeniv ÜRO rahujõudude major Albert Knag oma tütrele Hildele sünnipäevakingiks. See paneb Sofie veel rohkem iseenda ja oma elu üle järele mõtlema. Alberto võtab temaga isiklikult ühendust ja hakkab oma kodus talle filosoofia ajaloo tunde andma.

Alberto püüab majorit üle kavaldada, ja Sofie 15. sünnipäeval õnnestub neil raamatust põgeneda.

Menu[muuda | muuda lähteteksti]

Autor on öelnud, et raamatul on olnud pedagoogilised sihid. Kirjastus reklaamis seda noorsooromaanina.

See oli 1995. aastal maailmas ostetuim ilukirjandusteos. Seda on tõlgitud vähemalt 54 keelde, sealhulgas urdu, suahiili ja bengali keelde, ja müüdud üle 30 miljoni eksemplari. Eriti populaarne oli raamat Saksamaal, Prantsusmaal ja Jaapanis. Nendes maades ning ka näiteks Itaalias, Hispaanias ja Hollandis oli see kaua aega suurim menuk. Raamatu suurt menu pole osatud hästi seletada. Lugejaskonnas on suur osakaal täiskasvanutel. Eesti keeles ilmus romaan 1996. aastal Katrin Portnovi, Henno Sonni ja Karel Zova tõlkes.

Raamatu põhjal valmis 1999 film "Sofie maailm". Sama filmimaterjali põhjal valmis 2000. aastal 8-osaline telesari "Sofie maailm". Aastal 1997 anti välja CD-ROM. Aastal 1999 esietendus ka muusikal "Sofie maailm". Samuti on olemas lauamäng ja arvutimäng. Norra Rahvamuuseumis (Norsk Folkemuseum) oli väljas sellele pühendatud näitus.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Väljaanded[muuda | muuda lähteteksti]

  • Jostein Gaarder. Sofiens verden, Aschehoug forlag: 1991, 541 lk, ISBN 82-03-16841-8 (teine trükk 1997)
  • Jostein Gaarder. Sofie maailm: Romaan filosoofia ajaloost, Koolibri: 1996, 480 lk, tõlkinud Henno Sonn, Karel Zova, Katrin Portnov, ISBN 9985002504

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Artikli kirjutamisel on kasutatud norra- ja saksakeelse Vikipeedia artiklit seisuga 10.4.2009 ja "Norra biograafilise leksikoni" artiklit "Jostein Gaarder".