Rossatz-Arnsdorf

Allikas: Vikipeedia
Rossatz-Arnsdorf
Vapp
Vapp

Pindala 39,0 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1065 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 24′ N, 15° 30′ E
Asend Kremsi maaringkonnas
Rossatz-Arnsdorf (Austria)
Rossatz-Arnsdorf

Rossatz-Arnsdorf on vald (Marktgemeinde) Austrias Alam-Austria liidumaal Kremsi maaringkonnas. See asub Doonau Wachau orus, mis on turistide seas populaarne sihtkoht, ja sealt avaneb suurepärane vaade Dürnsteini lossi varemetele, kus hertsog Leopold V hoidis vangistuses Inglismaa kuningat Richard I Lõvisüda.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Doonau oru järsul nõlval on leitud tõendeid 7. sajandi slaavi asustuse kohta. Lisaks on piirkonnas levinud slaavi juurtega koha- ja põllunimed. 9. sajandi alguses kinkis keiser Karl Suur Metteni Benediktlaste Püha Miikaeli kloostri territooriumi. Esimene dokumentaalne mainimine "Rosseza" pärineb u. 985. aastast. Alates 11. sajandist kuulus koht Babenbergidele ja seda laiendati 13. sajandiks. 1258. aastal on ühes dokumendis mainitud kohtunikku. Seetõttu olid Rossatzis valdused erinevatel kiriklikel ja ilmalikel isandatel. 15. sajandil andis keiser Friedrich III Rossatzile turuõigus.

16. sajandi algusest kuni u. 1630. aastani oli Rossatz protestantlik. Pärast seda ennistas vastureformatsioon katoliku kiriku. Alates 15. sajandist vahetas koht sageli omanikku; näiteks Wallsee perekond, Spauri ja Kirchbergeri perekonnad,ning ka Gallspachi Geymann. 1768. aastal ühendati Rossatz Mauterni isandkonnaga, mis kuulus Schönborn-Puchheimi krahvile.

U. 1170. aastast alates on dokumenteeritud tõendeid selle piirkonna viinamarjakasvatuse kohta. Pärast endiste aadlimaatükkide ostmist asutati 1859. aastal Rossatzi metsa- ja kinnisvarakooperatiiv. Praegune põllumajanduskogukond toodab mitut sorti Wachau veine.

Nii 1626. kui ka 1886. aastal laastasid Rossatzi tulekahjud.

Salzburgi vürst-piiskopi valdused[muuda | muuda lähteteksti]

Peaaegu 9 km Doonaud pidi ülesvoolu asuvad väikesed külad Bach-, Ober- ja Mitter-Arnsdorf kuulusid Salzburgi peapiiskopile alates selle loomisest 860. aastal. See mediatiseeriti Austriasse Erakorralise Keiserliku Delegatsiooni (Reichsdeputationshauptschluss) korraldusel 1803. aastal.

1971./72. aastal liideti Rossatziga Mitter- ja Oberarnsdorfi vallad.

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]