Roman Staněk

Allikas: Vikipeedia

Roman Staněk (sündinud 25. veebruaril 2004 Valašské Meziříčís) on Tšehhi võidusõitja.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kart[muuda | muuda lähteteksti]

Staněk alustas rahvusvaheliselt kardispordiga 2014. aastal, võistledes 60 MINI kategoorias kuni aastani 2016. Järgmisel aastal siirdus ta OK Juniori ridadesse ning 2018. aastal osales kardisõidu maailmameistrivõistlustel OK kategoorias.

Vormel 4[muuda | muuda lähteteksti]

2019. aastal debüteeris Staněk AÜE Vormel 4 Meistrivõistlustel üheistmelise autoga, kus ta osales külalissõitjana neljal võistlusel koos Lucas Alecco Roy, Rashed Ghanemi ja Rui Andradega. Samal aastal sõitis ta ka Itaalia Vormel 4 Meistrivõistlustel ja Saksamaa Vormel 4 Meistrivõistlustel US Racing-CHRS meeskonnaga koos Arthur Leclerci, Théo Pourchaire'i ja Alessandro Ghirettiga. Itaalias võidab ta Imolas ja võidab veel neli poodiumit. Saavutab edetabelis viiendaks. Saksamaa meistrivõistlustel saavutas ta veel kaks võitu ja kolm muud poodiumit, saavutades lõpparvestuses neljanda koha.

Euroformula Open[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aastal tegi Staněk debüüdi Motoparki meeskonnaga Euroformula Open Meistrivõistlustel viiendas voorus koos Cameron Dasi, Petr Ptáčeki, Matthias Lütheni, Jak Crawfordi ja Pepe Martíga. Ta võidab oma esimese võidu teises sõidus Imolas, lõpetades sprindis ameeriklase Jak Crawfordi ees, naaseb poodiumile kolmandas sõidus teise kohaga.

Vormel 3[muuda | muuda lähteteksti]

2020. aastal pidi Staněk algselt sõitma Prema meeskonnas Vormel Regionaal Euroopa Meistrivõistlustel, kuid hiljem läks ta enne hooaja avavõistlust koos meeskonnaga Charouzi Sauber Junior Team Vormel 3 vastu Igor Fraga ja David Schumacheri kõrval, asendades lahkuva Niko Kari ja saades noorimaks. meistrivõistlustel sõitja. Kaheksanda kohaga Monza ringrajal õnnestub tal võita oma hooaja esimesed ja ainsad punktid.

2021. aastal vahetab Staněk meeskonda, liigub koos Jak Crawfordi, Reece Ushijima, Roy Nissany ja Ayumu Iwasaga Hitech Grand Prix’le, talvel võistleb Aasia Vormel 3 ja ülejäänud aasta Vormel 3 sarjas. Aasia sarjas võidab ta 60 punkti ja saavutab kümnenda koha. edetabelis, saavutades oma parima tulemusena neljanda koha.

Vormel 3-s vallutab ta pärast vahelduvaid tulemusi oma esimese poodiumi teises Hungaroringi sõidus, saavutades Matteo Nannini ja Enzo Fittipaldi järel kolmanda koha. Seda korratakse Spas veel ühe suurepärase kolmanda kohaga Lorenzo Colombo ja Jak Crawfordi järel. Sulgeb üldarvestuses 29 punktiga 16. kohal.

Pärast Trident Motorspordi meeskonnaga Vormel 3 kollektiivkatsetel osalemist Stanekit kuulutab Itaalia meeskond koos Jonny Edgari ja Zane Maloneyga hooajaks 2022. Imola Stanek võidab teises sõidus oma esimese sõidu selles kategoorias, alistades Jak Crawfordi ja Isack Hadjari. Järgmises voorus Barcelonas võidab ta pole-positsiooni, sõidus lõpetab ta Victor Martinsi järel teisena.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]