Arthur Leclerc

Allikas: Vikipeedia
Arthur Leclerc (2018)

Arthur Leclerc (sündinud 14. oktoobril 2000 Monte Carlos) on Monaco võidusõitja, Vormel 1 piloot Charlesi noorem vend. 2020. aastal astus ta Ferrari Juhiakadeemiasse, 2022. aastal võitis Vormeli Regionaalse Aasia tiitli.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Vormel 4[muuda | muuda lähteteksti]

2018. aastal vahetas ta kardidelt üheistmelistele, registreerus Prantsusmaa Vormel 4 Meistrivõistlustel. Tema esimene üheistmeline võit saabus Nogaro ringrajal ja seda korrati Nevers Magny-Coursi ringrajal. Lõppjärjestuses suletakse viiendal kohal.

2019. aastal läbib ta koos US Racing meeskonnaga ja Sauber Junior Teami toel ADAC Vormel 4 Meistrivõistlused, kus demonstreerib suurepärast tulemuste ühtlust, võites võistluse ja saavutades kaheksa poodiumit, mis viivad ta lõpparvestuses kolmandale kohale.

Vormel Regionaal[muuda | muuda lähteteksti]

2020. aastal astub ta Ferrari Juhiakadeemiasse ja osaleb Prema Racing meeskonnaga piirkondlikel Vormel Regionaal Euroopa Meistrivõistlustel. Esimesel nädalavahetusel Misanos võitis ta 2. sõidu ja lõpetas 3. sõidu teisena. Ringrajal suutis Paul Ricard võita kaks sõitu Gianluca Petecofi ees. Mugello ringrajal olles suudab ta võita kõik kolm osavõistlust, saavutades kuus hooajalist võitu. Lisaks kuuele võidule vallutab ta viisteist poodiumit, mis viivad ta meistrivõistlustel meeskonnakaaslase Petecofi järel teisele kohale.

2022. aastal palkas ta Mumbai Falconsi meeskonda koos Sebastián Montoya, Dino Beganovici ja Oliver Bearmaniga Vormeli Regionaalsesse Aasiasse sõitma. Leclerc osutub väga konkurentsivõimeliseks, esimeses voorus astub ta kahel korral kolmest poodiumile, esimene võit tuleb aga teises sõidus Dubais. Monaco võidab samal ringrajal veel kaks võitu, tänu Yas Marina ringrajal saavutatud võidule tuleb ta meistriks kahe võidusõiduga.

Vormel E[muuda | muuda lähteteksti]

Leclerc oli Vormel E hooajal 20172018 Venturi Racingu testisõitja, et saada abi simulaatorite arendamisel. Monaco piloot on kinnitatud ka järgmiseks hooajaks, hooajaks 2018-2019, kus ta osaleb Marrakechi ringrajal oma esimesel Vormel E testi uustulnajal. Venturi kuulutas hiljem Leclerci ja Norman Nato hooaja 2019-2020 testisõitjateks.

Vormel 3[muuda | muuda lähteteksti]

15. detsembril 2020 tehakse koos Olli Caldwelli ja Dennis Haugeriga ametlikuks tema pääsemine Vormel 3 Meistrivõistlustele Prema meeskonnaga. Esimesel nädalavahetusel Barcelonas ei suutnud ta punkte koguda, Paul Ricardil kvalifitseerus mootoriprobleemi tõttu viimaseks, kuid esimeses sõidus tõusis ta 12. positsioonile, mis tõi talle 2. sõidu pooluse. Alustades eest Leclerc probleeme pole ja võidab oma esimese võistluse selles kategoorias. Ungaris võitis ta oma hooaja esimese pole-positsiooni ning sõidus naasis poodiumile teise kohaga meeskonnakaaslase Haugeri järel. Esimeses sõidus Hollandis stardib Leclerc kolmandana ning pärast suurepärast minekut, kus pärast esimest kurvi on ta kõigi ees, võidab oma teise sõidu selles kategoorias ameeriklase Logan Sargeanti ja jaapanlase Ayumu Iwasa ees. Leclerc saabub üldarvestuses kümnendaks, kategooria uustulnukatest paremuselt kolmandaks.

2022. aasta jaanuaris kinnitas Leclerc Prema meeskonna poolt 2022. aasta Vormel 3 hooajaks.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Arthur Leclerc on Vormel 1 piloodi Charles Leclerci ja Square Capitali tegevjuhi Lorenzo vend. Elab Monaco.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]